Minder invloed WOZ-waarde op huur

De hoge huizenprijs heeft sinds 1 januari minder invloed gekregen op de hoogte van de maximale huur. De WOZ-waarde blijft wel meetellen in het puntenstelsel, maar er komt een maximum van 33 procent als de woning door een hogere huur geliberaliseerd mag worden.

Dat meldt de Woonbond. Gemiddeld is de invloed van de WOZ-waarde op de huur 25 procent. In overspannen woningmarkten is het hoger. Amsterdam is met 40 procent de hoogste. Door de hoge WOZ-waarde krijgen huurwoningen meer punten, waardoor de maximum huurprijs stijgt en er meer sociale huurwoningen geliberaliseerd kunnen worden. Door het nieuwe maximum zullen ongeveer 15.000 huizen die genoeg punten hadden voor liberalisatie, toch een sociale huurwoning blijven.

Puntencheck

Huurders kunnen op de site van de Huurcommissie nu al zien wat de nieuwe methode voor hun betekent. Bij de online puntencheck van de Huurcommissie is het mogelijk om te kiezen voor het tijdvak 1 januari 2022 tot en met 30 juni 2022. Voor woningen die bij het tekenen van het huurcontract in de vrije sector vielen, verandert er niets voor de zittende huurder. Mocht de nieuwe maximale huurprijs onder de liberalisatiegrens liggen, dan gaat voor een nieuwe huurder de prijs wel omlaag.

Bron: Woonbond