Ouderen wonen niet toekomstbestendig

Driekwart van de 70-plussers heeft nog geen maatregelen in huis genomen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Zij gaan er pas over nadenken, wanneer ze door hun gezondheid worden gedwongen en komen dus pas in actie als het te laat is.

Dit blijkt uit onderzoek van de stichting Zilver Wonen Weken. De meeste ouderen, 63 procent, hebben zelfs nog geen informatie ingewonnen. De belangrijkste redenen dat ouderen zich er nog niet in hebben verdiept, is dat men het te vroeg vindt. Dat geldt voor 85 procent van deze groep. 12 procent weet niet hoe ze het moeten aanpakken en welke keuzes ze moeten maken. Twee van de drie alleenstaande ondervraagden woont niet in een toekomstbestendige woning. Voor samenwonenden is dat iets meer dan de helft, terwijl juist alleenstaanden kwetsbaarder zijn. Bijna een derde van de respondenten wil graag verhuizen naar een gelijkvloerse of aangepaste woning die geschikt is voor de toekomst. Het liefst met winkels en openbaar vervoer op loopafstand.

Aanpassingen

Van de ondervraagden heeft een kwart al een maatregel genomen om langer zelfstandig te kunnen wonen. De meest voorkomende maatregel is het toilet beter toegankelijk maken. Op de tweede plaats staan aanpassingen in de badkamer, zoals steunbeugels en de vloer minder glad maken. De derde aanpassing is het verlagen of verwijderen van drempels en dorpels in het huis.

www.woonbond.nl/nieuws/ouderen-slecht-voorbereid-zelfstandig-wonen

www.anbo.nl/belangenbehartiging/wonen/nieuws/mensen-wonen-niet-toekomstbestendig

http://zilverwonen.nl