Uitgesproken: Is een conifeer een boom?

Rechter maakt eind aan gesteggel over de heg

Getty Images

De Rechtbank in Haarlem boog zich onlangs over de vraag of een conifeer een boom is. Of toch een struik? Of een heg?

Uitgesproken
De Kwestie: Is een conifeer een boom?
Waar:  Rechtbank Haarlem

Stelt u zich eens voor: het lentezonnetje schijnt, een mooie, bomenrijke laan in Haarlem, twee huizen naast elkaar, waarvan de voor- en achtertuinen gescheiden zijn door een rij coniferen. De haag, van meer dan twee meter hoog, wordt op een enkele plaats onderbroken door een laurierstruik.
Maar terwijl de ene buur geniet van de privacy van zijn huis en tuin, ergert de andere zich aan de beslotenheid en het gebrek aan uitzicht van zijn bezit. Elk voorjaar, als de heggen met hun lichtgroene uitschieters weer een beetje hoger werden, groeit zijn ergernis.

En ineens is het dan  genoeg. Hij belt aan en vertelt dat hij zich zo langzamerhand opgesloten voelt tussen al die steeds hoger wordende heggen. Ze moeten echt drastisch gekortwiekt worden, anders stapt hij naar de rechter.
Maar de buurman houdt niet van inkijk en laat duidelijk weten zijn privacy onder geen beding te willen laten wegsnoeien. En zo kan het gebeuren dat de beide buren elkaar pas weer  voor de Haarlemse rechtbank ontmoeten.

Daar staan ze zijn vol strijdbaarheid en vertrouwen. De ene buurman weet, met de verordening van de gemeente Haarlem in de hand, heel zeker dat bomen tenminste 50 centimeter van een erfscheiding moeten staan. Wegwezen dus. Maar de andere heeft ook niet stil gezeten. Die heeft zich afgevraagd of zijn coniferen wel bomen zijn….

Hij heeft ze nog eens goed bekeken en vindt van niet. Een boom, zo staat in de verordening,  is een houtachtig, opgaand gewas, met een lengte van tenminste 1,30 meter en een stamdoorsnede van 20 centimeter. Zijn coniferen halen die lengte inderdaad met gemak, maar hun stammen zijn niet meer dan 9 centimeter dik. Nee, dat zijn helemaal geen bomen, maar heesters of heggen. En die mogen volgens de wet pal op de grens van de twee tuinen staan.

Aan de rechter in Haarlem nu de taak te bepalen of een bijna drie meter hoge conifeer een boom is, of niet. Daartoe moet hij allereerst nagaan of de Haarlemse verordening wel spoorde met de landelijke richtlijn. Dat blijkt het geval. De buren kunnen geen van beiden betwisten dat de coniferen niet meer dan 9 centimeter dik zijn, dus is het pleit snel beslecht.

Hoe onwaarschijnlijk het misschien ook klinkt: een conifeer is in de zin van de wet geen boom, maar een heg. Omdat ze ook het daglicht in de woning van de opgesloten buurman niet substantieel belemmeren, mogen ze op de scheiding der tuinen blijven staan. Alleen een paar overhangende takken van een snel groeiende laurierstruik in de achtertuin, moet de buurman verwijderen, tegen een dwangsom van 50 euro per dag tot een maximum van 5000 euro.

Auteur