Veel conflicten met huisbaas

Bijna een op de drie huurders heeft wel eens een conflict gehad met de huisbaas. Dit blijkt uit een onderzoek van het Rechtsbijstandverzekering Informatie Centrum (RIC).

De meest voorkomende reden van een conflict is achterstallig onderhoud. Meer dan een op de drie (37,7 procent) van de huurders heeft hiermee te maken gehad. Andere conflicten draaien om huurverhoging (22 procent), onaangekondigde betreding van de woning (15,1 procent), hoge borgbedragen of geen teruggaven van de borg (13,2 procent) en woongenot-beperkende factoren (11,9 procent).

Tussen mannen en vrouwen zijn er geen verschillen in het aantal huurconflicten. Wel hebben mannen vaker een conflict over de borg, terwijl vrouwen juist vaker geconfronteerd worden met een conflict over achterstallig onderhoud. Ook hebben vrouwen aanzienlijk vaker last van een huisbaas die onaangekondigd de woning betreedt.

Juridisch advies

Een minderheid, 11,9 procent van de ondervraagden heeft juridische hulp gezocht bij het conflict met de huisbaas. In het merendeel van de gevallen werpt dit vruchten af. Een groot deel kiest ervoor het conflict op te lossen zonder juridische hulp. Een derde van de huurders die geen juridische hulp inriep, heeft daar achteraf spijt van.

www.woonbond.nl/nieuws/veel-conflicten-huisbaas, www.rechtsbijstandverzekering.com/pers/onderzoek-huurgeschillen-2017