Veel enkel glas particuliere verhuurders

Glazenwasser
Getty Images

Vooral in de particuliere huursector zijn nog veel ruiten van enkelglas. In een op de zes woonkamers en in ongeveer een op de vier slaapkamers zit nog enkelglas. In de koopsector gaat het om twee procent (woonkamer) en acht procent (slaapkamer).

Dat blijkt uit een analyse van de Woonbond op basis van cijfers uit het woononderzoek 2021. Deze gegevens onderstrepen volgens de Woonbond de noodzaak om enkelglas in de huursector aan te pakken. Dat kan door enkelglas als een gebrek aan de woning te gaan aanmerken. Net als een lekkage, moet een verhuurder dit dan verhelpen. Doet de verhuurder dat niet na een melding door de huurder, dan leidt dat tot een huurverlaging.

De Woonbond heeft met woningcorporaties en het Rijk afspraken gemaakt over versnelde verduurzaming waarbij de meest onzuinige woningen het eerst worden aangepakt. Ook zijn er afspraken gemaakt over isolatie van huurwoningen zonder dat hier huurverhoging tegenover staat. Particuliere verhuurders leveren geen extra inzet, terwijl de problemen hier het grootst zijn. De Woonbond vindt dit onverantwoord, zeker gezien de hoog gestegen energieprijzen.

Auteur 
Bron 
  • Woonbond