Zo haal je aanslag op bestek weg

Getty Images

Het meeste vuil op lepels, messen en vorken gaat er met de afwas vanaf. Maar als je het bestek in de vaatwasser doet, kunnen er vlekjes ontstaan. Hoe haal je die het beste weg?

Tegenwoordig hebben veel mensen thuis een vaatwasser, die het meeste werk doet  – en vaak zelfs al het werk. Bestek van roestvrij staal, kunststof en zilverwerk kunnen daar probleemloos in. Toch kan ook de vaatwasser niet voorkomen dat er aanslag op het bestek terechtkomt.

Folie

Er zijn gelukkig verschillende manieren en wondermiddeltjes om het bestek weer helemaal schoon te maken. Een van de meest genoemde is aluminiumfolie. Leg het in een emmer en vul het aan met heet water en soda. Vervolgens kunt u het bestek op de gebruikelijke manier afwassen.

Citroen of cola

Doe het bestek in een glas met citroensap. Laat het een half uurtje staan en de vlekjes zijn weg. Een prima vervanger van citroensap, dat niet iedereen in huis heeft, is cola. Ook dat is zuur genoeg om aanslag op bestek te verwijderen.

Ui

Een minder bekend trucje is rauwe ui. Steek het bestek in een rauwe ui en beweeg het heen en weer. De aanslag op het bestek zal dan langzaam verdwijnen; het lost op dankzij de sappen in de ui.

Aanslag voorkomen

Toch is roest op lepels, messen en vorken ook te voorkomen. Opnieuw speelt aluminiumfolie daarin een handige rol. Heeft u een vaatwasser, prop dan wat folie in de bestekbak. Pas wel op dat het verzilverd bestek niet in aanraking komt met roestvrij staal of aluminium, want dit kan vlekken veroorzaken. Leg bestek van andere materiaalsoorten dan ook in een aparte bestekkorf. Als u zelf de afwas doet, kunt u het bestek erna afspoelen met lauw water. Droog het vervolgens meteen af (let op: gebruik géén schuursponsje of andere schuurmiddelen).

Zilveren bestek kunt u goed onderhouden door dit regelmatig te poetsen met een zilverdoek of -polish. Deze hebben een aanslagwerende werking en zorgen ervoor dat het bestek weer gaat glimmen.

Bron: Poetsadvies.nl