Zo maakt u van uw huis uw thuis

Een huis is veel meer dan de bakstenen waaruit het is opgetrokken. Het zijn de ruimtes, het is het licht, het is het gemak van een fijne keuken, het comfort van een prettige badkamer. Maar bovenal is het uw interieur dat van uw huis een thuis maakt.

Het is u vast ook wel eens opgevallen: hoe u zich in het ene huis direct op uw gemak voelt, terwijl u in een andere woning altijd dat gevoel van ‘visite’ heeft. Sfeer is allesbepalend, en die sfeer wordt voor een groot deel bepaald door het interieur.

Voorkom miskopen

Wanneer u toe bent aan bijvoorbeeld een nieuwe bank of nieuwe fauteuils, leidt de zoektocht al gauw naar de meubelboulevard. Logisch, maar waarom niet een tussenstap? Sfeer in uw interieur creëert u namelijk door weloverwogen keuzes te maken. Daarvan tevoren goed over nadenken is niet alleen leuk, maar behoedt u ook voor aankopen waar u later spijt van krijgt.

Bekijk uw eigen huis

Pak pen en papier en kijk eens rond in uw woonkamer. Welke kleuren vindt u prettig, welke voorwerpen geven u een fijn gevoel, welke hoek irriteert u eigenlijk al jaren? Schrijf alles wat u leuk en niet leuk vindt op, maak er voor de overzichtelijkheid lijstjes van. Door eerst zo eens een rondje door uw eigen woning te maken, krijgt u al een goed beeld van wat goed voelt en wat niet.

Over warm en koel

Stoffen zijn instant sfeermakers. Een stoffen fauteuil oogt warmer dan een lederen fauteuil en datzelfde geldt natuurlijk voor de bank. Hetzelfde met glas versus hout: glas is kil, hout is warm. Stoffen raambekleding is warmer dan witte lamellen… en ga zo maar door. Ook kleuren zijn in te delen in warme en koele kleuren, dit artikel op Roomed legt op heldere wijze hoe dat precies werkt. In het kort komt het erop neer dat de rode, oranje, gele en beigetinten voor warmte zorgen, terwijl tinten van blauw, groen en grijs koel zijn. Wanneer u al deze zaken in uw achterhoofd houdt, wordt het creëren van sfeer al een stuk makkelijker.

Maak een moodboard

Een bijzonder leuk en inspirerend hulpmiddel bij de keuze voor sfeer in uw interieur is het maken van een moodboard. Een moodboard is in feite een verzameling foto’s en afbeeldingen van dingen waar ú blij van wordt. Dat kan van alles zijn: interieurfoto’s, plaatjes van kunst, landschapsfoto’s, kleurencombinaties die u mooi vindt. Laat u bij het maken van een moodboard niet beperken, maar plak of sleep er in eerste instantie zoveel mogelijk in. Op die manier krijgt u een steeds beter beeld van waar u zich thuis bij voelt: welke kleuren, welke materialen, welke accessoires. En als u daarna op zoek gaat naar bijvoorbeeld die nieuwe bank of die nieuwe fauteuil, is die zoektocht ineens een stuk eenvoudiger, want u weet nu wat werkelijk bij u past.

Papier of online

Een moodboard maken is helemaal niet ingewikkeld. U kunt ‘m letterlijk bij elkaar knippen en plakken: lekker ontspannen knutselen aan de eettafel. Ziet u dat niet zo zitten, dan kunt u ook op internet terecht: er zijn verschillende websites waarop u gratis moodboards kunt maken. Pinterest is daarvan de bekendste en waarschijnlijk ook de meest gebruiksvriendelijke. Pinterest werkt zowel op de computer als op de telefoon of de tablet.