Zorgpanden in Groningen worden aardbevingsbestendig

Om de gezondheidszorg in Groningen aardbevingsbestendig te maken, komt er 331 miljoen euro op de tafel. Het kabinet, de provincie, de gemeenten, zorgverleners, zorgverzekeraars en woningcorporaties trekken daarvoor de portemonnee.

Omdat grote delen van de provincie vergrijzen, leeglopen en er te weinig personeel te vinden is, staat de zorg in Groningen al erg onder druk. Ziekenhuizen en zorgcentra kampen ook nog eens met de gevolgen van de aardbevingen door de gaswinning. Er hebben tientallen gebouwen versterking nodig of ze zijn zelfs rijp voor sloop en nieuwbouw. 

Aardbeving- en toekomstbestendig

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Kajsa Ollongren van Wonen willen dat de Groningse zorg straks niet alleen aardbevingen, maar ook de toekomst aan kan. Het akkoord moet ervoor zorgen dat Groningers dicht bij huis voor zorg straks terecht kunnen blijven. 

Negen nieuwe zorgcentra

Er zullen twintig Groningse zorgcentra verdwijnen. In ruil daarvoor verrijzen op negen plaatsen nieuwe gebouwen. Nog eens 48 zorggebouwen worden versterkt.

De ondertekenaars hebben afgesproken dat eind volgend jaar de bouwplannen af moeten zijn. Als er een zorgstelling afgebroken zou moeten worden, proberen ze de bewoners verhuizingen en ander gedoe zoveel mogelijk te besparen.

Bron(nen):