Lenny blogt: yoga, daar knapt een mens van op

Getty Images

Drie jaar geleden ging ik yoga doen. Er zat weinig anders op. Ik had een hardnekkige knieblessure die door wandelen, hardlopen, tennissen ja zelfs zwemmen, alleen maar verergerde.

Strekken, buigen, armen in de lucht

Bij mij om de hoek bleek in een voormalig kerkgebouw een yoga centrum te zitten. Gewijde sfeer, veel kaasdoek, kaarsen, wierook, wit gestucte wanden en boeddha beelden. Ik meldde me aan en begon aarzelend met de hatha yoga, maar groeide snel door naar de pittiger vinyasa flow yoga en ashtanga yoga. Een aaneenschakeling van vloeiende bewegingen op het ritme van de adem. Strekken, buigen, plank, naar beneden kijken, armen in de lucht, de helden-houding met één been naar voren, het gaat vrijwel onafgebroken door. Rustig maar resoluut. De pijn in mijn knie speelde me wel parten, maar niet zo kermend als bij het hardlopen of zwemmen, omdat ik zelf in alle rust bepaalde hoever ik wilde strekken of buigen.
Ik werkte me flink in het zweet, net als de hele groep. En toch.. binnen twee maanden was ik totaal van mijn blessure af. Wie had dat nou kunnen denken? Ik ben nooit meer gestopt met yoga te beoefenen, zonder overigens over veel kennis te beschikken over de achtergronden.

Yoga helpt gezond worden

Ik ben trouwens niet de enige met zo’n genezing van een weerbarstig lijf. In het Plus-artikel ‘Kies de yoga die bij je past’ vertelt Gerda Marchal (68) dat ze dankzij de yoga geen medicijnen meer slikt tegen reuma en ontstekingen in de weke delen. Ze heeft geleerd om ‘naar de pijn toe te ademen’ en is soepeler geworden. En Marjan van der Busse-Pels (70) vertelt dat haar conditie is opgeknapt door de hatha yoga die ze al twintig jaar beoefent en dat haar lichaamshouding erdoor is verbeterd. ‘Het fijne aan hatha is dat het niet veel inspanning kost. Ik hoef nooit verder te gaan dan ik kan.’

Stress en spanning

Voor mij is yoga een zachtaardige ‘work-out’, waarbij ik veel spiergroepen gebruik, mijn lijf soepel hou en dicht bij mezelf blijf. Ik vind het fijn dat ik niet hoeft te presteren of tegen anderen op hoef te boksen. Stress en spanning worden door yoga een kopje kleiner gemaakt. We werken in stilte, dat bevalt me ook. Voor lachebekjes en klets-majoren is tijdens de sessie geen plek. Na afloop wel, vooraf ook. Ben ik met mijn 56 jaar de oudste? Bij de vinyasa flow yoga en ashtanga yoga soms wel, maar bij de hatha yoga bijvoorbeeld zie ik ook zestigers en zeventigers zitten. Geen probleem.

Wat is yoga?

Volgens mijn yogacentrum zorgt yoga ervoor dat je veerkrachtig blijft en in evenwicht: ‘Het regelmatig doen van yoga brengt ontspanning, innerlijke rust en vitaliteit. Lichaam en geest komen tot rust, door de houdingen en bewegingen met aandacht en op het ritme van de adem uit te voeren. De geest wordt stil en helder, het lichaam vitaal en wakker.’  Dat klinkt mooi. Ik moet eerlijkheidshalve bekennen dat mijn geest niet zo helder is als ik wel zou willen, en mijn lichaam niet zo wakker als ik soms hoop. Maar ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken: zonder yoga zou ik er slechter aan toe zijn.

5 yoga-oefeningen voor thuis
Welke vormen zijn er eigenlijk?
Ieder zijn eigen yoga

Auteur 
  • Lenny Langerveld, redacteur Plus Magazine