Is er iets te doen aan tranende ogen?

Vrouw met tranend oog
Getty Images

Ik word moedeloos van mijn pijnlijke, tranende ogen. Het probleem is volgens de oogarts ontstaan na een staaroperatie, gevolgd door een 'na-staaroperatie'. Blefaritis was zijn diagnose. Helaas niets aan te doen, alleen zorgvuldig schoonhouden. Ik kan moeilijk geloven dat er echt niets aan te doen is. 

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Het traanvocht dat de ogen beschermt tegen vuil, infecties en irritaties bestaat uit water met zout afkomstig uit de traanklieren, met daar overheen een laagje van een olieachtige stof die wordt gemaakt door de kliertjes van Meibom, op de rand van je oogleden. Door te knipperen verspreid je het vocht en trek je er een oliefilmpje overheen waardoor het vocht trager verdampt. 

Meibomkliertjes kunnen verstopt of ontstoken raken. De traanfilm verdampt dan te snel, je ogen raken geïrriteerd en de klieren gaan extra vocht produceren om te compenseren. Zo krijg je afwisselend tranende of pijnlijke, droge ogen. De term blefaritis betekent dat de Meibomkliertjes ontstoken zijn: als de ingedikte talg te lang blijft zitten kunnen er bacteriën in gaan ‘zieken’. Het systeem regelt zichzelf. Als je voelt dat je ogen te droog worden, ga je meer knipperen en meer traanvocht en ‘smering’ produceren. Bij operaties – ook bij ooglaser-behandelingen – sneuvelen er altijd zenuwtakjes rond je ogen, waardoor het systeem minder goed gaat functioneren. Je kunt het traanvocht aanvullen met kunsttranen die een betere samen-stelling hebben dan het water en zout van je traanklieren; maar zo’n lichaamseigen systeem kun je nooit perfect vervangen. 

Goed schoonhouden van de oogleden blijft belangrijk, maar kan het probleem niet oplossen. Er zijn wel aanwijzingen dat inname van voldoende vitamine D van belang is voor de samenstelling van de talg en dat het de ontstekingsreacties kan remmen. Verder kunt u hopen dat de beschadigde zenuwtakjes nog iets herstellen.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.