Uitvaarten kleiner, korter en goedkoper door corona

Getty Images

Door de coronacrisis zijn er meer uitvaarten, maar deze zijn beperkter in omvang, duren minder lang en kosten daardoor ook minder.

Dat schrijft de Telegraaf.

Tot voor kort was bijvoorbeeld een condoleance receptie na afloop gebruikelijk, maar zo'n nazit met koffie en cake of een borrel kan door de corona maatregelen alleen nog in zeer beperkte omvang. Bovendien geldt ook hier de regel 1,5 meter afstand houden en dat maakt zo’n receptie ongemakkelijk.

Maar dat betekent niet dat niets kan. „Er is meer mogelijk dan mensen vaak denken als ze bij ons komen”, zegt woordvoerder Naomi Samson van de verzekeraar met 1,6 miljoen klanten. „Het afscheidsmoment kan nog gewoon plaatsvinden. De dienst wordt alleen heel intiem, met maximaal dertig mensen die op veilige afstand van elkaar zitten.”

Monuta krijgt via de Uitvaart Hulplijn veel vragen over hoe ze toch kunnen bijdragen aan een uitvaart. Denk dan aan het laten bezorgen van bloemen bij het uitvaartcentrum of het verzamelen en opsturen van anekdotes. Dat kan geschreven, maar ook als een videoboodschap. Ook bij uitvaarten gaan videobeelden een steeds grotere rol spelen, al dan niet live streaming via internet.
Monuta signaleert al een stijging in het aantal uitvaarten, eerst in het zuiden van het land, maar dat breid zich duidelijk uit naar het midden en de Randstad. Uitvaartondernemers moeten elke dag kijken naar de capaciteit, personeel,  of er voldoende de koeling is en beschermende materialen zijn. Vooralsnog lukt dat.

Coulant

Doordat uitvaarten noodgedwongen korter en kleiner zijn, houden nabestaanden soms geld over van de natura-polis. „Daar komen we mensen in tegemoet”, zegt Samson. „Normaal geldt de naturaverzekering alleen voor de uitvaart. Maar nu zeggen we: als er in de toekomst een herinneringsbijeenkomst komt, dan kunnen de resterende producten en diensten hiervoor ingezet worden.”

Auteur