Stelling: De rijsnelheid op 80km-wegen verlagen is een goed idee

Autorijden
Getty Images

Zorgt het verlagen van rijsnelheid op wegen waar maximaal 80 kilometer per uur gereden mag worden naar maximaal 60 kilometer per uur voor meer veiligheid, of levert het juist meer onveilige situaties op?

Met de provinciale statenverkiezingen om de hoek wordt er steeds vaker gediscussieerd over een verlaging van rijsnelheid op 80km-wegen naar 60 kilometer per uur. Zeker omdat 41% van alle verkeersongelukken op 60km- en 80km-wegen plaatsvinden wordt het idee serieus genomen door sommige partijen. 

De één vindt dat het zachter rijden voor minder verkeersongelukken zorgt.
De hogere snelheid kan voor groter gevaar zorgen bij een ongeluk. Ook de inrichting van de 80km-wegen zou niet gemaakt voor de hogere snelheid door bijvoorbeeld bomen op 60cm afstand van de weg die ongelukken kunnen veroorzaken.

De ander denkt dat het verlagen van de snelheid zorgt voor roekeloos rijden. Het zou namelijk ergernissen bij bestuurders kunnen opleveren, waardoor mensen onverantwoord gaan inhalen op plekken waar dit gevaarlijk is.


Wat vind jij van het idee?
Stem en reageer!

De rijsnelheid op 80km-wegen mag verlaagd worden naar 60 kilometer per uur

Keuzen
Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

80km is niet het probleem , bellen appen tijdens rijden is gevaarlijker
En dan te denken aan wegpiraten.
Bij een snelheid van 60 km wordt het nog gevaarlijker i.v.m hardrijders die toch gaan inhalen

De hardrijders die met drank of andere dingen die ze nuttigen tegen bomen rijden blijven dat toch doen. Die passen zich niet aan.

Denk dat het wel degelijk aan de verkeersveiligheid bijdraagt van 80 naar 60 km ,vooral met bomen langs de weg want die zijn vaak net als je medeweggebruiker slachtoffer van een verkeerde maneurve met je voertuig ook bellen in de auto,prutsen aan de radio,sigaretje opsteken,broodje nuttigen tijdens het rijden kunnen fatale gevolgen hebben.Ook het voldoende afstand houden van je voorganger[minimaal 30 meter ] kan bijdragen aan de verkeersveiligheid.En stap nooit in de auto als je boos en of verdrietig bent ,reageer je frustraties af in de sportschool wel zo veilig.

Wegen en kruispunten zijn niet onveilig. Het gedrag van mensen is onveilig. Men anticipeert niet met het verkeer meer. Voorrang moet je krijgen niet nemen. Drank/drugs/telefoon/lippenstiften en scheren.. men doet van alles behalve opletten

als een 80km weg terug gaat naar 60km, gebeuren er nog meer ongelukken. Of je nu met 80 of 60 tegen een boom knalt maakt volgens mij niets uit. Je overleeft het geen van beiden. Enige wat helpt is fatsoen en respect voor je mede weggebruikers. Ook op een voorrangs weg kun je voorrang krijgen. ik bedoel ondanks dat je voorrang hebt moet je rekening houden met een kruispunt met een niet voorrangsweg. wat doet de bestuurder op een niet voorrangs weg. En voldoende afstand houden van de voertuig voor je.

Handhaving moet veel meer snelheidsmetingen doen en verbaliseren, vooral op plaatsen waar burgers klagen over te hoge snelheden vaak gepaard gaande met gevaarlijke manoeuvres.

Het is niet de snelheid van 80 km maar de chauffeurs die niet op de snelheid letten en altijd haast hebben ,als iedereen gewoon zich aan de snelheid houdt is 80 een veilige snelheid.

Het zijn vaak dezelfde delen van N-wegen met 80 km waar ernstige ongevallen plaatsvinden; pas daar snelheid aan naar 60 km of neem andere maatregelen. Een generieke verlaging voor alle N-wegen van 60 km is echt niet nodig.

Weer zo’n bezopen idee van bekrompen politici!
Vele wegen in Nederland zijn door invloed van dit soort tijdgenoten onveilig gemaakt, bijv. door scherpe bochten, drempels, bloembakken op de rijbaan. Deze obstakels maken rijden gevaarlijk! Het moet niet nog erger worden door toedoen van politieke onnozelaars!
Dat het ook anders kan: Tussen Eindhoven en Helmond is een 80km/h
weg voorzien van groene golf, waar je ontspannen kunt rijden. Waarom niet in andere delen van het land?

Bekrompen (tweede) kamerleden maakten wetjes, waarvan de naleving vervolgens niet gecontroleerd wordt. Voorbeeld: toen bellen tijdens ritten werd verboden, werden fietsers ervan uitgezonderd. Resultaat: bij gebrek aan toezicht belt bijna iedere fietser tijdens de rit, ook al is er inmiddels reparatiewetgeving! Ander voorbeeld: bij ongelukken tussen fietsers en auto werd de automobilist door oonozele kamerleden automatisch tot schuldige bestempeld. Resultaat: vele fietsers rijden roekeloos, brengen voetgangers in gevaar, want er is geen ‘handhaver’, die
hen bekeurd.