25 meter is niet ‘vlakbij’

Autodiefstal
Getty Images

Als diefstal van bagage tijdens een korte stop alleen gedekt is als de verzekerde ‘vlakbij’ de auto blijft, dan is een afstand van 25 meter al te ver. Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie van het Kifid.

Een echtpaar heeft op weg naar de vakantiebestemming op 8 mei 2023 de auto geparkeerd op een parkeerplaats bij een tankstation in Spanje voor een korte stop. Op een grasveld, op ongeveer 25 tot 50 meter van de auto, hebben ze de hond uitgelaten. De man ziet dat iemand zich verdacht rondom de auto begeeft en hij rent naar de auto. De auto die ernaast geparkeerd staat, rijdt meteen met hoge snelheid weg. Een ruitje blijkt ingetikt en een rugzak en een handtas zijn uit de auto gestolen. In de rugzak en handtas zitten paspoorten, portemonnee, bankpassen, contant geld, een Apple MacBook Air met hoes, persoonlijke bezittingen, opladers, een Fitbit horloge en een autosleutel.

De reisverzekering weigert de schade te vergoeden omdat de verzekerde niet heeft voldaan aan de eisen in de polisvoorwaarden: bij een korte stop moet de verzekerde vlakbij de auto blijven, zodat hij snel kan ingrijpen bij onraad.

Heel dichtbij?

Bij de Geschillencommissie wijzen de verzekerden erop dat zij de diefstalgevoelig bagage uit het zicht achter de passagiersstoel onder een dekbad hebben geplaatst. Er was geen zicht op de achterbank omdat de auto geblindeerde ramen heeft. Bovendien is het echtpaar vlakbij de auto gebleven.

De Geschillencommissie is het met dat laatste niet eens. ‘Vlakbij’ betekent volgens het woordenboek ‘heel dichtbij’. Een afstand van 25 meter is niet heel dichtbij. Hoewel de verzekerde naar de auto is gerend, kon hij de diefstal niet voorkomen. De ruit was al ingeslagen, de rugzak en handtas al weggenomen en de auto met de vermoedelijke daders reed al weg voordat hij zelf bij de auto was. Het betekent dat je niet heel dichtbij de auto was. De verzekeraar hoeft daarom de schade niet te vergoeden.

Auteur