Acute koopkrachtproblemen senioren

Getty Images

Door de hogere kosten van energie en boodschappen had bijna een kwart van alle senioren de afgelopen maanden moeite om rond te komen. Eén op de acht senioren heeft geen buffer of spaarpot. Iets meer dan de helft van senioren uit deze groep moet nu al bezuinigen op bijvoorbeeld boodschappen en extra's.

Dat blijkt uit een onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. De gemiddelde leeftijd van de respondenten is 76 jaar. Meer dan de helft van de senioren (54 procent) maakt zich grote zorgen over de financiën als de inflatie nog lang blijft duren. Mede door de hoge inflatie zou een op de drie senioren zonder buffer niet weten hoe ze de rest van de maand moeten rondkomen wanneer ze een onverwacht grote uitgave van 400 euro hebben. Ook ziet zestien procent van de spaarpotloze senioren vanwege de kosten nu soms al af van zorg die eigenlijk nodig is. Twaalf procent vervangt de avondmaaltijd door brood of soep.

Aanpassen

Voor bijna vier op de vijf senioren zijn de prijsstijgingen reden om de uitgaven aan te passen. Zo gaat zestig procent bewuster met geld om. Bijna evenveel let extra op het energieverbruik door bijvoorbeeld minder warm water te gebruiken. Bijna dertig procent bespaart op boodschappen en ruim een kwart van de senioren geeft minder tot niets meer uit aan leuke extra's, zoals vakanties en restaurants.

Hogere AOW

Naar aanleiding van dit onderzoek pleit de seniorencoalitie ervoor om de AOW met spoed te verhogen. Deze coalitie, bestaande uit KBO-PCOB, ANBO, de Koepel Gepensioneerden en NOOM, wil dat de al aangekondigde verhoging van het minimumloon en de AOW naar voren wordt gehaald.

Bron: Kbo-pcob

Auteur