Autodealers bieden dure leningen aan

Autorijden
Getty Images

Een nieuwe auto financieren via een lening bij de merkdealer is meestal een dure oplossing. Een lening afsluiten bij de bank is vaak goedkoper.

Dit blijkt uit een onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Wie bijvoorbeeld een Volkswagen Polo van 27.890 euro via de dealer financiert, is in totaal 35.194 euro aan rente en aflossing kwijt. Bij een kredietverstrekker is dat tweeduizend euro minder. Voor een Kia Niro van 44.795 euro is lenen bij de bank zo'n 1.900 euro goedkoper.

Geld.nl heeft voor 23 modellen van 18 automerken een vergelijking gemaakt tussen de kosten van een autofinanciering bij de merkdealer zelf en de goedkoopste lening bij een kredietverstrekker. In ongeveer twee van de drie gevallen is financiering via de merkdealer duurder. Het verschil kan oplopen tot zo'n twee- tot drieduizend euro.  

Voorwaarden

In ongeveer een derde van de gevallen biedt de autodealer wel een financiering met een lagere rente. Vaak zijn daar voorwaarden aan verbonden. Soms is er een verplichte slottermijn en/of moet er een deel van de aankoopsom worden aanbetaald. Bij een slottermijn betaalt de consument op een deel van de lening geen rente en aflossing. Aan het eind van de looptijd moet die slottermijn in één keer worden afbetaald of moet er geld worden geleend voor de afbetaling. Bij een lening bij de bank is de lening aan het eind van de looptijd altijd volledig afbetaald.

Bij financiering via de dealer is de auto soms het onderpand van de lening. De auto kan dan in beslag worden genomen als de lening niet wordt afgelost. Bij een bank is de auto nooit een onderpand.

Bron: Geld.nl
 

Auteur