Benzineprijs snel omhoog, traag omlaag

Tanken benzine
Getty Images

De ongelijkheid in stijgen en dalen wordt beeldend ‘rockets and feathers’  genoemd. Benzineprijzen schieten als een raktet omhoog bij een hogere olieprijs, terwijl ze bij een olieprijsdaling als een veer naar beneden dwarrelen.

Bij een stijgende olieprijs gaan ook de benzineprijzen snel omhoog, terwijl bij een dalende olieprijs de prijzen aan de pomp juist langzaam dalen. Deze ongelijkheid kostte de consument in de periode 2007 – 2023 tussen de 2,2 tot 4,8 cent per liter. 

Dit blijkt uit een onderzoek van Stef de Jong, econoom bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). 

 

De onderzoeker denkt dat dit probleem te verhelpen is door de transparantie te vergroten en de zoekkosten van consumenten te verlagen. Dat kan bijvoorbeeld als pomphouders hun benzineprijzen automatisch digitaal moeten publiceren. In Duitsland is al in 2013 een online-portaal geopend om consumenten beter zicht te geven op de benzineprijzen. Deze informatie kan bovendien worden geïntegreerd in navigatiesystemen, zodat de navigatie het optimale tankstation kan aangeven. 

Op dit moment kan de ACM dit soort problemen niet oplossen, omdat het buiten de grenzen van het huidige toezicht valt. De Britse ACM heeft meer mogelijkheden dan de Nederlandse evenknie. De Britten hebben na onderzoek ook maatregelen kunnen nemen om de bezinemarkt daar te verbeteren. 

 

Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.