Contant geld moet goed bruikbaar blijven

Contant geld moet goed bereikbaar en bruikbaar blijven. De Nederlandsche Bank (DNB) wil daarom dat partijen in het betalingsverkeer afspraken maken voor de komende vijf jaar. Afspraken zijn flexibeler dan regelgeving.

Dat meldde DNB bij het aanbieden van een rapport over contant geld aan minister Hoekstra van Financiën. Volgens het rapport, dat is geschreven door McKinsey, zal het gebruik van contant geld verder dalen. Dit kan een probleem zijn bij een pinstoring en voor mensen die afhankelijk zijn van contant betalen. Die laatste groep telt zo'n anderhalf miljoen mensen. McKinsey pleit daarom voor een nieuw, alternatief betaalmiddel dat kan worden gebruikt bij een pinstoring.

Kosten

Het rapport staat uitgebreid stil bij de kosten en opbrengsten van contant geld. Banken stellen dat ze verlies lijden op contant geld. Volgens de ouderenorganisaties lijken ze de kosten van het opnemen van geld veel te hoog in te schatten. De kostenschatting is gebaseerd op gemiddeld 36 geldopnames per klant per jaar, terwijl dat er in werkelijkheid maar negen zijn. Dat is 75 procent minder.
De ouderenorganisaties vinden dat contant geld overal geaccepteerd moet worden als wettig betaalmiddel zolang er geen goed alternatief is.

Bron: DNB