Diefstal tijdens dutje niet verzekerd

Een verzekerde die op het strand in slaap valt naast zijn dure spullen, is niet voorzichtig genoeg. Als hij tijdens dat dutje wordt beroofd, hoeft de reisverzekering de schade niet te vergoeden.
 

Dat blijkt uit een niet-bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. Tijdens een stranddag op Playa del Ingles op Gran Canaria wordt een tas met daarin een mobiele telefoon en tablet gestolen. De tas staat onder een parasol bij het hoofdeinde. Om half drie ziet de verzekerde de tas voor het laatst. Omdat hij na de lunch nog weleens slaperig is, zijn de verzekerde en zijn reisgenote in slaap gevallen. Een uur later wordt hij wakker en ziet dat de tas verdwenen is. De verzekeraar weigerde de schade, 1805 euro, te vergoeden omdat de man niet goed op zijn spullen heeft gelet.

Voorzichtigheid

Bij de Geschillencommissie betoogt de man dat hij niet onvoorzichtig is geweest. Zijn kostbare spullen zaten in een afgesloten tas die binnen een armlengte stond. Op het strand zijn geen reële alternatieven. De diefstal kan hem daarom niet worden aangerekend. Weliswaar kon hij in zijn slaap de bagage niet zien, maar dat wordt in polisvoorwaarden niet als eis genoemd.

De Geschillencommissie is het daar niet mee eens. De tas stond voor het grijpen op een druk strand. Verder heeft de man gezegd dat hij na de lunch nog weleens slaperig is. Hij was zich dus bewust van het risico dat hij in slaap kon vallen en geen zicht meer zou hebben op zijn tas met waardevolle spullen. Het had betere voorzorgsmaatregelen moeten treffen en is dus niet voorzichtig genoeg geweest. De verzekering hoeft daarom niet uit te keren.

Bron(nen):