Getest: de beste vriezer

Vriezer
Getty Images

Een losse vriezer is handig om een flinke hoeveelheid voedsel langdurig te bewaren. Denk aan een voorraadje diepvriesmaaltijden, zelf ingevroren groenten of vooruit gekookte maaltijden. Vrieskasten zijn tegenwoordig veel populairder dan vrieskisten omdat ze plateaus en lades hebben waarin het eten makkelijker te vinden is dan in een kist. De beste vrieskast is van...

...Liebherr.

Dat blijkt uit een test van de consumentenbond. De Liebherr FNe 4625-20 (€900) en de Liebherr Fne 5026-20 (€1000) krijgen beiden het hoogste testoordeel, een 8,9. De Liebherr Fne 4224-20 (€800) komt een fractie minder goed uit de test en is dankzij de lagere prijs de beste koop.

De Liebherr FNe 4625-20 vriest het eten zeer vlot in en houdt de temperatuur uitstekend stabiel. De kast is 145 cm hoog en heeft een inhoud van 200 liter, verdeeld over vijf lades. De testers zien wel enkele minpuntjes: Er is geen verlichting in de vrieskast en het menu werkt wat onhandig.
Ook de Liebherr Fne 5026-20 heeft uitstekende vriesprestaties. Deze vriezer is een slagje groter met een inhoud van 290 liter, verdeeld over zes lades. De kast is 165 cm hoog. Het is een zuinige vriezer. Ook deze vrieskast heeft geen verlichting en een wat onhandig menu.

Volume

Bij het kopen van een vriezer is het verstandig goed na te denken over de maat. Bij een te kleine vriezer wordt het zoeken naar gaatjes om eten kwijt te kunnen raken. Een te grote vriezer kost onnodig veel stroom. De Consumentenbond hanteert als vuistregel een inhoud van dertig tot vijftig liter per persoon. Heb je een moestuin of kook je vaak maaltijden vooruit, dan is het slim om een iets grotere vriezer te kopen.

Fabrikanten bereken het volume door de hoogte, breedte en diepte met elkaar te vermenigvuldigen. In praktijk is het bruikbare volume kleiner omdat plateaus en lades ook plaats in nemen. Volgens de testers scheelt het gemiddeld zo'n dertig procent.

Bron: Consumentenbond
 

Auteur