Huurcommissie geeft huurders minder vaak gelijk

Huurders kregen in 2019 in 43 procent van de zaken gelijk van de Huurcommissie. In 2018 was dat nog in 57 procent van de gevallen. De Huurcommissie ontving vorig jaar bijna tienduizend. verzoeken, ongeveer evenveel als het jaar daarvoor.

Dat blijkt uit het jaarverslag 2019. De meeste verzoeken gingen over huurverlaging vanwege gebreken (2.676), afrekening van de servicekosten (2.164) en bezwaren over de huurverhoging (1.189). Huurders krijgen vooral gelijk bij de afrekening van de servicekosten (bijna 80 procent) en de toetsing van de aanvangshuur (ruim 70 procent). Bij bezwaren over de huurverhoging krijgen verhuurders in ruim 90 procent van de gevallen gelijk.

De Huurcommissie handelde vorig jaar meer zaken af, maar toch moesten huurders en verhuurders langer wachten op een uitspraak. Het aantal klachten over de Huurcommissie, vooral over de doorlooptijd, nam toe. Dit jaar wil de Huurcommissie het aantal zaken dat in behandeling is verkleinen, zodat eind volgend jaar zaken weer in drie tot vier maanden kunnen worden behandeld.

Bron(nen):