Huwelijk niet meer standaard in gemeenschap van goederen

Binnenkort zal een huwelijk niet meer standaard in gemeenschap van goederen zijn, maar in beperkte gemeenschap. Dat betekent dat bezittingen en schulden van voor de trouwdatum, én erfenissen en schenkingen buiten de gemeenschap blijven. Het vermogen dat beide partners tijdens het huwelijk opbouwen, valt wel in de gemeenschap.

Het initiatiefwetsvoorstel 'Beperking wettelijke gemeenschap van goederen' dat dit regelt, is eind maart door de Eerste Kamer aangenomen. Eerder was het wetsvoorstel al aangenomen door de Tweede Kamer. Mensen die in de toekomst wel in volledige gemeenschap van goederen willen trouwen, moeten daarvoor naar de notaris.

 

Administratie

Paren die bij een echtscheiding problemen willen voorkomen over wat wél en wat niet gedeeld moet worden, doen er verstandig aan vanaf dag 1 voorzorgsmaatregelen te nemen. Een goede administratie is essentieel om bij te houden welke vermogens privé zijn en wat gezamenlijk vermogen is. Dat kan nog lastig worden, want in de praktijk blijkt dat gehuwden dat niet doen. Er zijn notarissen die hebben aangekondigd dat beide partners bij hen het vermogen op papier kunnen laten zetten.

Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe wet in werking treedt.

 

Bron: www.knb.nl