Ik wil niet per incasso betalen!

Mijn waterbedrijf wil dat ik de rekening voortaan via automatische incasso betaal, maar dat vertik ik. Kunnen ze me dwingen?

Mijn waterrekening van Evides betaalde ik altijd samen met mijn maandelijkse voorschot aan Eneco. Nu gaat Evides zijn geld zelf innen. Dat gebeurt per maand bij automatische incasso, maar dat wil ik niet. Het alternatief: per kwartaal via acceptgiro, maar dat kost dan een euro per keer. Mag Evides mij daartoe dwingen?

U bent niet de enige die niet graag automatisch betaalt. Veel mensen vinden dat ze door al die automatische afschrijvingen het zicht op het totaal kwijtraken. Ook houden ze liever zelf controle over wie ze betalen.

Daar tegenover staat het belang van Evides bij een vlotte betaling van hun klanten. Veel bedrijven preferen daarom automatische incasso: dan kunnen ze zelf het tijdstip van inning kiezen. In praktijk betalen nogal wat mensen via acceptgiro niet op tijd. Bedrijven maken veel kosten om het te laat of niet betalen terug te dringen. Daar komt bij dat incasso goedkoper is, nu er geen envelop meer hoeft te worden gestuurd.

Evides in z'n recht

Helaas voor u kiest de wet de kant van Evides. Er staat namelijk nergens vermeld hoe bedrijven betaling van hun klanten moeten regelen. Het waterbedrijf mag u deze keuze dus opdringen. Ook mag Evides de betaling per acceptgiro 1 of 2 euro duurder maken (Of omgekeerd: korting verlenen bij incassobetaling). Wel geldt er een uitzondering voor energiebedrijven. Zij moeten op grond van Europese regelgeving minimaal drie betalingswijzen aanbieden.

Of dat ook klantvriendelijk is, is natuurlijk een tweede. Gelukkig bieden ook steeds meer bedrijven betaling per digitale nota of accept-email aan. Dat gaat wel per computer, maar toch houdt u betaling in eigen hand.

Uitgebreide info

Voor uitgebreide informatie over acceptgiro-betalingen, de incasso-praktijken van bedrijven, de uitzondering voor energiebedrijven en de opmars van de digitale nota: zie de onderstaande artikelen op deze website!

6 Comments

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 28-5-2020 - 10:49

ik betaal iedere maand 188,00 euro aan essent,altijd netjes op tijd.
Nu moet ik 2,42 meer gaan betalen,en dat is voor het verwerken van het betalingsverkeer.
Mijn vraag is mag dat zomaar.
Wij zitten al 50jaar bij essent en hebben nog nooit 2,42 meer moeten betalen.
Mijn vraag is mag dat wel.

Door H.B.Heidi Rozemaer (niet gecontroleerd) op wo, 11-9-2019 - 12:06

Betaling zelf in de hand houden, en sommige bedrijven denken dat je wel vooruit kunt betalen! Krijgen zij soms twee maal in de maand een salaris! De A.O.W. wordt op een vaste datum uitgekeerd! waarom dan niet gewoon op de 28 ste vervaldag1 dan hebben de meeste mensen hun betaling binnen! Alleen als je ze machtigt dan via automatische afschrijving dan mag je wel de datum kiezen! Wie betutteld nu de klant?

Door B (niet gecontroleerd) op di, 13-11-2018 - 06:11

"Wel geldt er een uitzondering voor energiebedrijven. Zij moeten op grond van Europese regelgeving minimaal drie betalingswijzen aanbieden. "

Graag zou ik een link naar deze Europese wet willen, want het is bijna onmogelijk om die wet te vinden in de jungle van Euopese wetgeving. Graag een reactie van de redactie.

Door Frans (niet gecontroleerd) op di, 6-3-2018 - 21:55

Ook ik heb grote principiële bezwaren tegen de al dan niet onder druk opgelegde automatische incasso. Ja, bedrijven doen gewoon een greep in mijn portemonnee. Ik vrees dat de drempel steeds hoger zal worden, lees: de extra 'kosten' bij acceptgiro zullen net zo lang verhoogd worden totdat de consument eieren voor zijn geld kiest. De politiek doet alsof zijn neus bloedt natuurlijk en ziet helemaal geen probleem. En nee, ik ben nooit te laat met betalen want daar gaat het niet om.

Door richard (niet gecontroleerd) op vr, 24-3-2017 - 18:08

Ik betaal niet zelf meer, het wordt elke maand uit mijn portemonée gepakt,wel met "vrijwillig"/gedwongen toestemming van mijn kant.Straks willen ze de sleutel ook nog.

Door Paul de Zeeuw (niet gecontroleerd) op vr, 13-1-2017 - 10:46

Incasso betaling is een heel onlogisch systeem.
De banken die geld ooit bewaakten in meters dikke kluizen hebben tegenwoordig voor het gemak de deuren opengezet.
En ze zeggen :
" pak maar wat je nodig hebt hoor!"
Ja ja, in de tijd dat je fiets nergens veilig staat moet je dit voor zoete koek nemen ??