Kookplaat na 3,5 jaar stuk, recht op garantie?

Inductiekookplaat
Getty Images

In 2019 kochten wij een compleet nieuwe keuken. Nu is onze inductie kookplaat na 3,5 jaar stuk. Volgens de leverancier zouden de reparatiekosten ongeveer €400 zijn. Maar hij doet ons nu het voorstel om er een nieuwe kookplaat in zetten voor €500. Is dit redelijk?

We hebben voor de kookplaat ongeveer €1.200 euro betaald. Bij de aanschaf konden we vijf jaar extra garantie bijkopen, maar dat hebben we niet gedaan. Vorige week hebben wij contact opgenomen met de leverancier. 

Angela Schilling, namens Consuwijzer

Het lijkt een redelijk voorstel. Volgens de wet moet een product een bepaalde tijd meegaan. Gaat het product bij normaal gebruik eerder stuk dan u had mogen verwachten? Dan is het een “ondeugdelijk product” en hebt u recht op kosteloze reparatie of vervanging. Ook zonder extra garantie.

Maar hebt u het product langere tijd zonder problemen gebruikt? Dan kan bijbetalen voor een nieuwe redelijk zijn. In plaats van bijbetalen kunt u ook kiezen voor ontbinding van de aankoop. Dan gaat het product terug naar de leverancier en krijgt u een deel van de aankoopprijs terug. De hoogte hangt af van de gebruiksduur van het product.

Op de website van branchevereniging Techniek Nederland staat een tabel met de verwachte gebruiksduur van apparaten. Bijvoorbeeld: als de gebruiksduur 8 jaar is en het product na 3,5 jaar stuk gaat, dan krijgt u bij ontbinding ongeveer 57 procent van de aankoopprijs terug. Of betaalt u 43 procent bij voor een nieuwe en dat komt aardig overeen met het voorstel om 500 euro bij te betalen.

Heeft u een vraag voor de rubriek Geldkwesties in Plus Magazine? Hier leest u hoe u een vraag gratis aan één van onze deskundigen voor kunt leggen.

Auteur