Liever geen registratie voor een biertje

Vier op de tien Nederlanders vinden het bezwaarlijk om persoonsgegevens achter te laten bij een terrasbezoek. Zij willen ook niet dat derden hun gegevens inzien. Ruim zes op de tien terrasbezoekers wil expliciet toestemming geven voordat persoonsgegevens worden gedeeld.

Dat blijkt uit een onderzoek van rechtshulpverlener ARAG onder ruim 1500 Nederlanders. Bij het openen van de terrassen zijn horecaondernemers verplicht de gegevens van gasten de registreren. Dat moet conform de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming). Gasten willen weten dat hun privégegevens veilig zijn en dat deze gegeven alleen worden gedeeld als zij daar toestemming voor geven.

Bij een eventueel bron- en contactonderzoek is het volgens ARAG zeer de vraag of het doorgeven van de gegevens aan de GGD op een veilige manier gebeurt. Houdt de horeca-ondernemer alles met pen en papier bij, dan is het volgens ARAG niet correct volgens de AVG.

ARAG pleit voor een veilige digitale oplossing om gegevens versleuteld op te slaan. Na twee weken moeten de persoonsgegevens dan automatisch worden verwijderd.