Niet altijd compensatie bij landing ander vliegveld

Getty Images

Passagiers van een vlucht die uitwijkt naar een vliegveld in de buurt, hebben niet altijd recht op financiële compensatie voor vertraging of annulering.

Dat blijkt uit een uitspraak van het Europese Hof voor Justitie. Een vlucht van Austrian Airlines naar Berlijn-Tegel was uitgeweken naar het vliegveld Berlijn-Schönefeld. Het vliegtuig landde daar met een uur vertraging. Austrian Airlines bood geen vervoer aan tussen de twee luchthavens. Een passagier meende dat de omgeleide vlucht gezien kan worden als een geannuleerde vlucht. Op basis daarvan eiste hij financiële compensatie bij de luchtvaartmaatschappij.

Vervoer

Het Europese Hof vindt dat er geen sprake is van annulering als de vlucht in dezelfde stad of regio landt als de oorspronkelijke luchthaven. Er is dan ook geen recht op compensatie. Pas als de vertraging meer dan drie uur bedraagt, hebben passagiers recht op compensatie tenzij er sprake is van overmacht.

Bij een omleiding moet de luchtvaartmaatschappij wel het vervoer betalen naar de oorspronkelijke luchthaven of naar een andere bestemming in de buurt. Doet de luchtvaartmaatschappij dit niet, dan kan een passagier om terugbetaling vragen van de gemaakte reiskosten.

Bron: Eccnederland

Auteur 
  • Perry van Dijk