Ouderen iedereen de baas met groene stroom

Getty Images

Ouderen kiezen bijna altijd voor een energiecontract met groene stroom. De groep 65-plus spant de kroon met 86 procent. In de leeftijdscategorie tot 25 jaar heeft 63 procent een groen etiket.

Dat concludeert vergelijkingssite Pricewise.nl. Het deed onderzoek onder honderdduizenden energiecontracten die sinds 2010 via het internetbedrijf werden afgesloten.

Met het klimmen der jaren hechten Nederlanders steeds meer aan duurzame energie. Na de jongvolwassenen tot 25 jaar loopt het percentage groene stroom gestaag op naar 70,5% (25-25jr) en via 77,1% (35-45jr) en 80,5% (45-55jr) naar uiteindelijk 83,4% (voor 55-65jr), met als piek dus 65-plus. Volgens consumentenwaakhond ACM gebruikt nu ruim 64% van de Nederlandse huishoudens groene stroom.

Het is belangrijk om ieder jaar over te stappen, want afgezien van de prijsconcurrentie bieden de meeste leveranciers standaard een welkomskorting aan, vaak van meer dan 100 euro. Ze houden rekening met overstappers, bieden daarom ook vaak flexibele 1-jaarcontracten aan en zullen niet beledigd zijn als u overstapt.

Hoogopgeleid en man

De belangstelling voor milieubewuste energie is niet alleen een kwestie van leeftijd. Consumenten met een ‘groene visie’ op de wereld zijn meestal hoogopgeleid en in bijna driekwart van de gevallen man. “Maar onze ervaring leert dat interesse voor energie onder vrouwen flink groeit”, aldus directeur Hans de Kok van Pricewise.

Qua provincies was stroom met een groen etiket vorig jaar vooral populair onder inwoners van Zeeland (71,8%) en Limburg (69,3%). Met 59,5% scoren de Friezen het laagst.

Groen goedkoper

“Tegenwoordig zien we dat energieleveranciers als Qurrent, Vandebron en Pure Energie er in slagen concurrerend te zijn met stroom op basis van een stroometiket uit eigen land, waar eerder Greenchoice en Eneco al op vooruitliepen. Ook gevestigde namen als Nuon, Essent en NLE bieden groen uit Nederland aan, soms zelfs goedkoper dan grijze stroom”, aldus De Kok.

Dorpen groener

Hoe lager de bevolkingsdichtheid van een stad of plattelandsgemeente, hoe hoger het percentage inwoners dat kiest voor groene stroom. Het verschil tussen de uitersten ‘zeer sterk stedelijk’ (meer dan 2.500 adressen per km2) en ‘niet stedelijk’ (minder dan 500 adressen per km2) is aanzienlijk: 71 tegen 77%.

Utrecht

Van de vijf grootste steden is Utrecht met ruim 80% koploper als het om de keuze voor duurzame elektriciteit gaat, gevolgd door Eindhoven (77,1%), Den Haag (76,9%) en Amsterdam (76,0%). Rotterdam sluit de top 5 met 74,8%.

Lees ook: steeds meer overstappers voor energie