Postzegel weer 5 cent duurder

De prijs van een postzegel voor een brief binnen Nederland stijgt volgend jaar met 5 cent naar 83 cent. Een zegel voor het buitenland gaat 1,40 euro kosten. Dat is 7 cent meer dan nu.

Het argument voor de prijsstijging is hetzelfde als voorgaande jaren: volgens PostNL moeten we meer betalen om de postbezorging kostendekkend te houden.
Want er wordt steeds minder post bezorgd. Vorig jaar 8 procent minder dan het jaar ervoor. PostNL zegt die daling voor een groot deel op te vangen met kostenbesparingen in het eigen bedrijf. Maar ook de prijs van postzegels moet omhoog. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaalt hoeveel ruimte PostNL daarvoor krijgt.

De ACM houdt in de gaten of het postbedrijf op een rendabele manier de post kan bezorgen, zonder dat bedrijven en consumenten te veel betalen voor onder meer postzegels. Aan de hand daarvan bepaalt de toezichthouder jaarlijks of, en zo ja met hoeveel de tarieven mogen stijgen.

Dit jaar kan PostNL de tarieven met 7,1 procent verhogen. Die ruimte benut het bedrijf niet volledig.

Decemberzegels: 73 cent

De Decemberzegels gaan dit jaar 73 cent kosten. Daarmee kunnen in de periode rond de feestdagen voordeliger kerst- en nieuwjaarskaarten en andere brieven worden verstuurd. Ook dat is flink duurder dan vorig jaar: toen kostte de decemberzegel nog 65 cent.

Kiest u voortaan voor een ander postbedrijf dan PostNL? Reageer op onze stelling.

Bron: Telegraaf