Slagers, supermarkten en slijterijen komen terug

Getty Images

Boekwinkels maken steeds vaker plaats voor slagers, bakkerijen, kruideniers en groentemannen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het aantal winkels het afgelopen jaar voor het eerst sinds 2010 is toegenomen.

Het aantal winkels dat etenswaren verkoopt is sterk gestegen. Op 1 januari 2022 waren er 5% meer banketbakkers dan een jaar eerder. Ook het aantal supermarkten, slijterijen, viswinkels en groenteboeren nam toe.

Boekwinkels zijn juist een tanende niche geworden: één op de twaalf moest de deuren sluiten, een grotere afname dan de afgelopen jaren het geval was. Ook schoenwinkels en kantoorboekhandels voelen de pijn. Kledingwinkels zijn desondanks nog steeds de grootste groep winkels, hoewel er een lichte daling is. Van 84.000 winkels in Nederland verkopen er ruim 13.000 kleding.

Relatieve groei

Vlieland kreeg in relatieve zin de meeste winkels erbij: 18%. Ook Haarlemmermeer (+4,5% )en Nijmegen (+2,5%) zagen hun winkelstraten volstromen. De grootste klappen vielen in Oostzaan (-9,4%) en Lopik (-8,8%). In Groningen nam het totaal winkels licht af. In Zuid-Holland en Overijssel groeide het aantal winkels juist.

Auteur 
  • David de Wilde