PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Test: de beste wasmachine

Het is een apparaat dat iedereen heeft, maar dat je niet jaarlijks koopt. Des te meer reden om als je toe bent aan een nieuwe wasmachine voor de beste te kiezen. Dat zijn...

...de apparaten van Bosch en Siemens.

Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond. De Siemens WM16Y541NL (€680) en de technisch identieke Bosch WAY132541NL (€690) hebben een capaciteit van negen kilogram en een toerental van 1600. De machines hebben verschillende programma's, zoals een allergie-, sport-, ecoPerfect-, Speedperfect- en 15-minuten-snelwasprogramma's. De machines geven een doseeradvies, en als enige krijgen ze van de testers geen onvoldoende voor het testonderdeel Spoelen.

Het testoordeel voor Schoonwassen is op een na het hoogst. De iets kleinere AEG L76479NFL (zeven kilogram) komt op dit punt iets beter uit de test dan de Siemens/Bosch. Op het punt van Gebruiksgemak, Snelheid en Geluid steekt de Siemens/Bosch met kop en schouder boven de andere wasmachines uit. Met het Energieverbruik is de Siemens/Bosch niet de beste, maar wel een van de betere.

Bron: www.consumentenbond.nl/wasmachine/beste