Vakantie en bosbrand

Op verschillende plaatsen in Zuid-Europa woeden grote bosbranden. Duizenden bewoners en vakantiegangers moeten vluchten. Vergelijkingssite Pricewise zocht uit wat gevolgen zijn voor de reis- en annuleringsverzekering voor Nederlanders die naar Zuid-Europa met vakantie gaan.

Voor vakantiegangers die zonder reisverzekering op pad gaan, is het duidelijk. Onvoorziene kosten in het buitenland worden niet vergoed. Om wel voor vergoeding in aanmerking te komen, moet een reisverzekering worden afgesloten voordat de vakantie begint. Als de verzekering wordt afgesloten nadat de situatie in een land verandert, bijvoorbeeld door de bosbranden, is het mogelijk dat die situatie wordt uitgesloten van de reisverzekering.

Kleurcodes

De reisverzekering bepaalt aan de hand van de kleurcodes de dekking. Als u naar een gebied reist dat code oranje of rood heeft, is het mogelijk dat de verzekeraar niets dekt. Bent u al met vakantie en verandert de code naar oranje of rood, dan blijft de dekking geldig op voorwaarde dat u zo snel mogelijk vertrekt.
Extra kosten voor vervangend verblijf bij een evacuatie vanwege een bosbrand, wordt meestal vergoed. Hetzelfde geldt voor extra terugreiskosten. Neem in zo'n geval direct contact op met de alarmcentrale van de reisverzekering.

Annulering

Als de vakantiebestemming vanwege een bosbrand niet bereikbaar is, of verwoest, vergoedt de annuleringsverzekering de annuleringskosten. Ook is het mogelijk de vakantie om te boeken naar een andere bestemming. De annuleringsverzekering moet tijdens het boeken, of binnen een week na het boeken zijn afgesloten. Besluit u zelf niet af te reizen naar de vakantiebestemming zonder dat de code oranje of rood is afgegeven, dan worden annuleringskosten waarschijnlijk niet vergoed.
Wat er precies is gedekt in reis- en annuleringsverzekeringen staat in de polisvoorwaarden. De ene verzekering heeft het letterlijk over 'bosbranden', bij een andere verzekering kan het onder 'natuurgeweld' vallen.
 

Bron(nen):