Verzekering moet prijsverhoging horloge vergoeden

Horloge
Getty Images

Als een kostbaarhedenverzekering stelt het bij diefstal een bedrag wordt uitgekeerd waarmee een verzekerde dezelfde spullen weer kan kopen, dan geldt dat ook als het gestolen voorwerp duizenden euro’s duurder is geworden.

 

Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie van het Kifid. Een verzekerde heeft sinds augustus 2021 een Kostbaarheden Buitenshuisverzekering afgesloten als onderdeel van een woonverzekering. Eind april 2022 raakt hij een duur Rolex-horloge kwijst, vermoedelijk door diefstal. Hij doet aangifte bij de politie en informeert de verzekering. In september vergoedt de verzekering de consument een bedrag van 14.300 euro. 

 

De verzekerde is het hier niet mee eens. Hij claimt een vergoeding van 25.000 euro, omdat hij bij de juwelier dit bedrag heeft betaald voor een nieuw, identiek horloge. De verzekeraar wil dit hogere bedrag niet betalen, omdat de (catalogus)waarde van het gestolen horloge 14.300  euro is. Dat bedrag heeft de verzekeraar al uitgekeerd. 

 

Lange levertijd

Bij de Geschillencommissie eist de verzekerde een aanvullende vergoeding van 10.700 euro voor zijn kwijtgeraakte horloge. De man wijst erop dat in de voorwaarde letterlijk staat dat hij een bedrag krijgt ‘om dezelfde spullen nu te kopen’. Met 14.300 euro kan hij geen identiek horloge kopen. Het gestolen horloge is namelijk schaars met een levertijd van minimaal drie jaar. Bij directe levering vragen Rolex-leveranciers daarom veel meer en moest hij 25.000 euro betalen voor een nieuw horloge.

 

De verzekeraar is het hier niet mee eens. De man heeft het horloge kunnen kopen voor een prijs van 14.300 euro, alleen met een levertermijn op. De verzekerde heeft zelf voor directe levering gekozen. Hierdoor is de prijs veel hoger, maar dit is voor rekening van de verzekerde. 

 

Voor haar oordeel pakt de Geschillencommissie het woordenboek erbij. Van Dale definieert ‘kopen’ als ‘voor geld in zijn bezit krijgen’. Het is dus redelijk als de verzekerde vindt dat hij het horloge snel na aankoop in zijn bezit kan krijgen. ‘Nu kopen’ betekent ‘nu bezitten’, en daarom moet de vezekeraar de prijs vergoeden voor directe levering. De verzekerde krijgt dus nog 10.700 euro van zijn verzekering. 

 

Auteur