Word je dik van druiven?

Alles over de druif

Veel mensen denken dat druiven stampvol suiker zitten. En dat je deze vruchtjes dus maar beter op de fruitschaal kunt laten liggen als je wilt afvallen. Is dat terecht? Of zijn druiven toch best gezond?

De druif is een zogenaamde besvrucht die behoort tot de wijnstokfamilie. Hij wordt steeds populairder, in Nederland staat hij inmiddels op nummer 6 van de meest gegeten fruitsoorten. De meeste druiven komen per schip uit warme oorden, zoals Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en de landen rond de Middelandse zee. Daarnaast worden er op kleine schaal in Nederland druiven in kassen geteeld.

Suiker

De druif dankt zijn wat minder gezonde imago aan de suikers die erin verstopt zijn. In alle soorten fruit komen van nature fruitsuikers voor. Voor je lichaam maakt het niets uit wat voor soort suiker je eet. Het verwerkt suiker uit fruit, een suikerklontje, frisdrank of snoep op dezelfde manier tot brandstof. Bovendien zitten er in alle soorten suiker ongeveer evenveel calorieën.

Het suikergehalte van druiven is wat hoger dan dat van sommige andere vruchten. Daardoor krijg je als je een trosje druiven eet meer calorieën binnen dan wanneer je kiest voor een mandarijn, grapefruit, schaaltje aardbeien of een kiwi. In vergelijking tot avocado, banaan of mango, levert een portie druiven juist weer minder calorieën.

Betekent dit dat je dik wordt van druiven? Als je er veel te veel zou eten wel, maar dat geldt voor alle voedingsmiddelen. Alles met mate! Een portie druiven of ander fruit bevat veel minder calorieën en een stuk meer gezonde voedingsstoffen dan snoep, koekjes en andere snacks. Het is een gezond tussendoortje waar je echt niet zo maar van zult aankomen.

Veel vezels

Druiven zijn niet zo'n goede bron van vitamine C, maar zijn wel heel rijk aan kalium. Dit mineraal speelt een belangrijke rol in het in balans houden van de bloeddruk. In vergelijking tot de andere populaire soorten fruit in Nederland bevatten druiven de meeste voedingsvezels. Die zorgen voor een verzadigd gevoel en soepele stoelgang.

Het Voedingscentrum adviseert om elke dag 200 gram fruit te eten en daarbij af te wisselen tussen de verschillende fruitsoorten. Geen enkele vrucht biedt alles wat je nodig hebt, maar als je varieert, krijg je alle benodigde voedingstoffen binnen.

Kopen en bewaren

Koop geen druiven met bruine plekjes of bruine takjes, want die zijn al ver heen. Ook druiven met schimmel kun je beter laten staan. Zoek druiven uit die fris ogen en ruiken. Bewaar ze vervolgens in de koelkast, dan gaan ze tot een week mee. Een druiventros overleeft de fruitschaal ook wel, maar slechts een paar dagen. Je kunt druiven daarnaast invriezen en bevroren of ontdooid alsnog opeten.

Recepten

Was de druiven voor gebruik en haal de steeltjes eraf. De zoete vruchtjes zijn uit de hand een gezond tussendoortje, maar smaken ook goed in bijvoorbeeld salades. Heb je een druivenplant in de tuin dan heb je misschien ineens trossen vol rijpe druiven. Maak er jam of sap van: daar heb je heel veel druiven voor nodig.

Bron(nen):
Trefwoorden:

7 Comments

Door A.v.Voorst (niet gecontroleerd) op wo, 27-7-2016 - 13:05

Maar hoe zit het met restanten van bestrijdingsmiddelen. B.v. druiven uit Z. Afrika en Italië?

Door L.Abrahams (niet gecontroleerd) op ma, 11-7-2016 - 12:22

Suikers uit fruit wordt NIET hetzelfde door het lichaam verwerkt als bijvoorbeeld witte suiker. Van suiker dat in fruit zit schiet je bloedsuiker gehalte niet eerst helemaal omhoog om vervolgens naar heel laag te gaan waardoor hongergevoel ontstaat. Daarom word je van suiker in fruit NIET dik!!!!

Door Alice (niet gecontroleerd) op ma, 11-7-2016 - 10:50

Ik had avocado niet in dit rijtje verwacht. Veel calorieën kan ik me voorstellen door de vetten die erin zitten maar toch niet door de suikers? Of zie ik dit verkeerd?

Door piet.den.breeje... (niet gecontroleerd) op ma, 11-7-2016 - 09:21

eindelijk weer eens een gezonde uitleg over fruit, na alle gezeur over fructose ed. Als bioloog erger me nogal eens over allerlei zgn deskundigen met hun onwetenschappelijke voedingsadviezen. Dank!

Door Will de Jager (niet gecontroleerd) op zo, 10-7-2016 - 16:21

Druiven zitten boordevol suiker. Doordat mijn vader eens veel druiven at hebben ze bij hem ontdekt dat hij diabetes had....

(vroeger kreeg je druiven als je bevallen was. Soms teveel.. Dat was bij ons ook zo. Mijn vader moest dus het teveel aan druiven eten bij de geboorte van mijn jongste broer....

Door Myrelva Koffy (niet gecontroleerd) op zo, 10-7-2016 - 12:31

Ik ben 56 meterlang en weeg 76 kilo's daarbij heb ik een hele dikke buik. Verschrikkelijk!!

Door Siego (niet gecontroleerd) op zo, 10-7-2016 - 11:28

Ter aanvulling:

Druiven en dan vooral rode, biologisch geteelde druiven zijn echte gezondheidsbommetjes. Het vruchtvlees en vooral de druivenvelletjes en pitten bevatten krachtige werkstoffen (antioxidanten) die goed zijn voor huid, hart en bloedvaten.

Druiven hebben ook een detoxifiërende werking. Ze zorgen ervoor dat de gifstoffen in je lichaam weggevoerd worden.

Druivenpitten zijn krachtige antioxidanten en beschermen het lichaam tegen vroegtijdige veroudering en allerlei andere kwalen.

Het is dus niet zo vreemd dat steeds meer kuuroorden nu ook wijntherapieën opgenomen hebben in hun wellness arrangementen. Niet alleen om te drinken maar ook voor uitwendig gebruik. Denk daarbij aan lichaamsscrubs, peelings, massageolie en wijnbaden.