Ik heb last van open benen, kan dit met een zuurstofbehandeling genezen?

Getty Images

Al een jaar heb ik last van open benen. Ze worden dagelijks gezwachteld door de thuiszorg. De onderbenen zijn nu mooi dun. Ik mag nog geen steunkousen, daar is de huid te teer voor. Kan een zuurstofbehandeling helpen? 

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Een open been wordt meestal veroorzaakt doordat de terugstroom van bloed naar het hart tekortschiet, bijvoorbeeld na een trombosebeen. Zo’n chronische wond kan heel hardnekkig zijn. Als het niet lukt het dicht te krijgen, worden soms goede resultaten behaald met een zuurstofbehandeling, maar dit staat ter discussie. Vergeleken met de standaardaanpak is er op de lange termijn niet veel verschil in uitkomst. Er bestaan plaatselijke zuurstofbehandelingen met een apparaatje dat zuurstof afgeeft onder het verband, en er zijn behandelingen waarbij de patiënt in een grote tank wordt geplaatst. Het idee is dat de zuurstof de vorming van nieuwe bloedvaatjes in zo’n ‘stilliggende’ wond zou aanjagen. In uw geval is de huid al dicht: u hebt op dit moment geen open been. De dunne huid is denk ik een gevolg van het prille herstel. Het is vooral belangrijk dat uw benen dun blijven; vocht in de weefsels zorgt ervoor dat de zuurstof in het bloed de weefsels niet bereikt. Er bestaan technieken om steunkousen zo voorzichtig mogelijk aan te trekken, daar weet de thuiszorg als het goed is alles van.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.