Moet je je in de winter insmeren met zonnebrand?

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: Moet je je in de winter insmeren met zonnebrand?

Het is winter in Nederland. Het is koud, de zon schijnt volop en je zult misschien veel tijd buiten doorbrengen. Sleeën, schaatsen en/of een heerlijke winterwandeling. Als je naar buiten gaat, is het ook juist in de winter van belang je huid goed in te smeren en beschermen tegen UV-straling.

Dat je jezelf in de zomer insmeert is voor de meeste mensen logisch, maar in de winter dus ook. Vooral als er sneeuw ligt. Sneeuw reflecteert namelijk - net als een zandstrand en water in de zomer - zonnestralen waardoor verbranding op de loer ligt.

Ruim 85 procent van de UV-straling wordt in de sneeuw weerkaatst. Hierdoor kan je huid extra snel verbranden. Als je vaak verbrandt, vergroot je het risico op huidkanker, de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Het gebruiken van een goede anti-zonnebrand, liefst met factor 30 of hoger is dus niet overdreven, ook bij iets minder stralend en zonnig weer. Smeer nu niet met dezelfde crème die je in de zomer gebruikt, maar gebruik een zonnebrandcrème die is ontwikkeld voor de winter(sport).

Bevriezing

Er zit namelijk een groot verschil in deze crèmes. Crèmes op waterbasis – zoals de meeste zomerse anti-zonnebrand -  bevriezen op de huid in de kou. Winter(sport)crèmes bevatten daarom veel vetten, waardoor ze ook goed smeerbaar blijven bij lage temperaturen. Bovendien voorkomen deze crèmes uitdroging van de huid; dat gebeurt snel als het koud is. Blijf je langer dan twee uur buiten? Smeer je huid dan nog een keer in.

Verzorg je lippen

Naast de anti-zonnebrand mag ook de lippenbalsem niet vergeten worden. Je lippen worden ruw en schraal door de reflectie van UV-stralen. In combinatie met kou en eventueel een verminderde weerstand, steekt dan ook een koortslip snel de kop op. Wanneer je hier vaker last van hebt en de voortekenen herkent, is het verstandig snel actie te ondernemen.

 

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • KWF Kankerbestrijding