Bijzonder Brabant: typisch Brabantse streekproducten

Getty Images

De Bossche Bol en het worstenbroodje kennen de meeste mensen wel als Brabants streekproduct, maar wist je ook dat Brabant nummer 3 op de lijst van wijnprovincies is en dat er op authentieke wijze ansjovis gevangen wordt? We selecteren een aantal bijzondere streekproducten uit de provincie. 

Bossche Bol

De Bossche Bol is samen met het worstenbroodje misschien wel het meest bekende Brabantse streekproduct. De Bossche Bol is een uitvinding uit de 20ste eeuw, bedacht door de Bossche bakker Lambermont. Deze bol was gevuld met banketbakkersroome en in 1930 werd dit door een andere bakker vervangen voor slagroom. Die bakker doop de bovenkant van de bol in chocolade en zo ontstond de ‘sjekladebol’ (chocoladebol). Het zou uiteindelijk burgemeester Van Lanschot zijn geweest die de sjekladebol in 1938 heeft omgedoopt tot Bossche Bol.

Worstenbrood

Het Brabantse worstenbroodje kwam voort uit een experiment van boeren op het platteland in de 20ste eeuw. De boeren zochten naar een makkelijke manier om vlees langer te conserveren en kwamen erachter dat varkensvlees langer goed blijft als je het in een broodje bakt. Zo werden de eerste worstenbroden gebakken. Lange tijd was het worstenbroodje een lekkernij voor speciale gelegenheden, zoals Kerst of Pasen. Sinds 2016 staat het worstenbroodje op de Unesco lijst van immaterieel erfgoed. 

Asperges

Van april tot mei is het weer zover: dan kun je genieten van het Witte Goud. Vooral in Noord- Brabant kun je van de asperge genieten. In het begin van de twintigste eeuw kwam de asperge naar Nederland, met de eerste teelt in de duinen van Bergen op Zoom. De asperge van de Brabantse Wal is bijzonder: het is een Europees erkend streekproduct. Door het zout in het grondwater van de Kalmthoutse Heide en de Zeeuwse Zeelucht, krijgen de asperges uit dit gebied een zilte smaak. 

Getty Images

Ansjovis

In Bergen op Zoom vind je weervisserij Van Dort, waar je volgens velen de beste (ingemaakte) ansjovis van Nederland kunt vinden. Weervisserij is een oude manier van vissen waarbij de vissen er met houten palen in een fuik worden geleid waar ze niet meer uit kunnen. De visserij van familie Van Dort is de enige visserij in Nederland die nog op deze manier ansjovis vangt. In mei en juni kun je op vaartocht (uiteraard alleen als de coronamaatregelen het toelaten), waar je het weervissen van dichtbij mee kunt maken. 

Aardbeien

Het aardbeienseizoen loopt oorspronkelijk van juni tot augustus. In die periode kunnen de aardbeien in de volle grond geoogst worden. Maar tegenwoordig kunnen we al eerder van de aardbei genieten: dankzij kassen van glas of plastic hebben we in maart al Nederlandse aardbeien. In Noord-Brabant vind je de meeste aardbeientelers, met Breda op nummer 1. In Zundert vind je dan weer de grootste velden met meer dan 200 hectare aan aardbeien. Er zijn dit jaar zelfs aardbeien drive-ins in het leven geroepen, waar je (op afspraak) Brabantse aardbeien kunt halen. 

Brabantse wijn

Dat je goed kunt eten in Brabant (en de rest van het zuiden van Nederland) weten veel mensen gelukkig al wel, maar wist je ook dat er Brabantse wijn gemaakt wordt? Er zijn maar liefst vijftien wijngaarden in de provincie te vinden en dat maakt Noord-Brabant de nummer drie op de lijst van Nederlandse wijnprovincies. Op nummer één staat Limburg, gevolgd door Gelderland. Waarschijnlijk werd er in de middeleeuwen al wijn verbouwd in Brabant, met de oudste wijngaarden in Made en Cuijk. 

Brabants bier

Brabant mag zich met trots de bierprovincie van Nederland noemen. Hier vind je namelijk de meeste bierbrouwers per 100.000 inwoners: vier stuks. Van de wereldwijd 12 trappistenbrouwerijen die het label ‘Authentic Trappist Product’ mogen dragen, staan er twee in Noord-Brabant: De Kievit in Zundert en De Koningshoeven in Berkel-Enschot. 

Vijf bijzondere brouwerijen die je echt eens moet bezoeken: 

  • Bierbrouwerij Oijen (Oijen)
  • Stadsbrouwerij Eindhoven (Eindhoven)
  • Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven (Berkel-Enschot)
  • Museumbrouwerij De Roos (Hilvarenbeek)
  • Bavaria Brouwerijcafé (Lieshout)

Foodroutes

Denk je nu: ik wil dit allemaal wel van dichtbij bekijken (en vooral proeven!)? Dan heb je geluk, want er zijn maar liefst 15 foodroutes uitgestippeld in Noord-Brabant die je via visitbrabant.com kunt fietsen. 

Auteur