De Achterhoek

Getty Images

Ons vertrouwde Nederland zit boordevol verrassingen. In deze aflevering van ‘Verrassend Nederland’ bezoeken we de Achterhoek, waar je te midden van het coulisselandschap heerlijk kunt ‘uutbloazen’. En voor de actievelingen valt er ook in de winter genoeg te beleven.

Wandelen

Rondje Winterswijk
Waar kun je in de winter beter wandelen dan in Winterswijk? Het ­essenlandschap rondom Winterswijk, Aalten en Oost Gelre is in 2005 uitgeroepen tot een officieel Nationaal Landschap. Een twintig kilometer lange wandelroute voert langs onder andere het ­Vragender Veen, vestingstad Bredevoort en het naastgelegen kloosterbos. Ook bijzonder is de open steengroeve bij Ratum, die een kijkje geeft in het geologisch ­verleden van de streek. www.achterhoekseroutes.nl

Cultuur

Carel Willink
Een bezoek aan een kasteel heeft altijd iets betoverends. De statige ­vertrekken van Kasteel Ruurlo ­hebben een extra magische aantrekkingskracht. Sinds 2017 is er namelijk een dependance van Museum MORE uit Gorssel in het rijksmonument gevestigd. In Kasteel Ruurlo staat het werk van de magisch-realistische Nederlandse schilder Carel Willink centraal. Ook de kleurrijke creaties van de Chinees-Nederlandse mode­ontwerpster Fong Leng zijn er te zien.

Stad

Hanzestad Doesburg
Gezellige kraampjes, zangkoren, een levende kerststal: de jaarlijkse kerstmarkt in Hanzestad Doesburg is een begrip. Dit jaar vindt deze op zaterdag 8 december plaats. Het gezellige centrum van de stad aan de IJssel met zijn rijk versierde gevels, monumentale panden en middeleeuwse straatjes trekt dan duizenden bezoe­kers. Behalve aan de Christmas carols en glühwein kunnen zij zich verwarmen aan de mosterdsoep gemaakt van echte Doesburgse mosterd.

Wie het buiten te koud vindt, kan zijn toevlucht zoeken in het Lalique Museum of in De Waag, de oudste horeca­gelegenheid van Nederland. www.bezoek-doesburg.nl

Getty Images

Museum Lalique in Doesburg

Bijzonder

Midwinterhoorn
Vestingstadje Groenlo is al sfeervol, maar als ’s avonds het geluid van grote midwinterhoorns tegen de oude vestingmuren en bastions weerklinkt, raak je helemaal in kerstsferen. De Midwinterhoornwandeling is een jaarlijkse traditie, waar zo’n dertig midwinterhoornblazers aan meedoen die langs de wandelroute staan verstopt.

Dit jaar vindt het gratis evenement voor de elfde keer plaats op vrijdagavond 20 december. Onderweg wordt warme chocolademelk en glühwein uitgedeeld. Op het eindpunt is er soep.

Natuur

Landschap als streekroman
Een landschap als een streekroman, zo worden de vergezichten vanaf het Bergherbos bij Montferland ook wel omschreven. Het bosgebied ligt op een hoge stuwwal tussen ’s-Heerenberg, Doetinchem en Didam. Door de hoogteverschillen zijn er mooie vergezichten op de glooiende akkers. Ook in de winter is hier veel te zien, zeker als er een laagje sneeuw op de boomtoppen ligt.

Op de biologisch beheerde akkers van Natuurmonumenten komen veel insecten en andere dieren af. In de schemering foerageren er dassen en reeën. De uitkijktoren op de Hulzenberg geeft zicht op dit haast on-Nederlandse landschap. Ook zijn hiervandaan Duitsland en de Veluwezoom te zien.

Culinair

Vorstelijk bier
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog is er zwaar gevochten om de Achterhoek en Twente, onder andere om vestingstad Grol. Dankzij prins Frederik Hendrik, de stedendwinger, werd Grol in 1627 van de Spanjaarden ­ontzet. Op de plaats waar Frederik Hendrik tijdens dat Belegh van Grol zijn hoofdkwartier inrichtte, is nu een brouwerij en biermuseum gevestigd. Tijdens een tour laat de brouwer je kennismaken met de verschillende biertjes en de geschiedenis van het erfgoed.

Getty Images

Het Brouwhoes in Lievelde

Overnachten

Royaal slapen
Nieuwsgierige kippen, spelende ­hazen in het weiland en vrolijke vogelzang. Gasten van B&B ­Koning te Rijk kunnen zich helemaal ­onderdompelen in de natuur van het buitengebied van Eibergen. De monumentale boerderij is te bereiken via een fraai eikenlaantje. De twee royale kamers hebben mooie oude gebinten, een gezellige kachel en zijn van alle gemakken voorzien.

Streekgerecht

Uit de glazen pot
Wie is er niet groot geworden met duimdrop, stroopsoldaatjes, laurierstaven, zwart-witpoeder en ander typisch Nederlands snoep? In LekkerszenZo, de oud-Hollandse snoepwinkel in het centrum van Doesburg, wordt al dit ouderwetse snoepgoed nog vanuit glazen potten verkocht. Klanten kunnen zien hoe in de Suikerbakkerij Doesburgse bal­letjes en ander ouderwets snoep, waaraan fijne herinneringen kleven, op ambachtelijke wijze worden gemaakt.

Cultuur

Historische kerststallen
In de gure decembermaand gaat Kasteel Huis Bergh in ’s-Heerenbergh voor een warm gevoel. Het middeleeuwse kasteel, dat wordt omsloten door een gracht en vestingwal, is dan rijk versierd. Naast een metershoge kerstboom en een knapperend haardvuur in de hal zijn in alle vertrekken bijzondere antieke kerst­groepen te zien uit Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Italië. Dit jaar zijn er ook kerstgroepen uit de verzameling van Jacob Graansma. Met de tentoonstelling Hemel op Aarde wordt de verbinding gelegd tussen de kerstgroepen en de bijzondere ­middeleeuwse kunstcollectie waar het kasteel om bekendstaat.

Getty Images

Kasteel Huis Bergh
Auteur 
  • Tekst: Marianne Wilschut
Bron 
  • Plus Magazine