Het geheim van Noord-Holland

Wat maakt Noord-Holland zo bijzonder? Tv-presentator Henny ­Huisman onthult zijn persoonlijke hotspots van de provincie waarin hij geboren en getogen is.

❶  Strand

Zaanstreek aan Zee
“Wij Zaankanters gingen vroeger altijd naar het strand van ­Castricum. Het werd ook wel ‘de Zaanstreek aan Zee’ genoemd. Met het gezin gingen we er een dagje met de fiets heen. Dan nam je een fles dropwater mee, waarmee je het de hele dag moest doen. Met een beetje geluk mocht ik op de terugweg van mijn ouders een handdoek om mijn verbrande benen slaan. Ik voel die handdoek nog schuren.”

❷  Wandelen

Terug in de tijd
“Broek in Waterland is een leuk dorp onder de rook van ­Amsterdam waar je heerlijk kunt wandelen. Het is net alsof de tijd er heeft stilgestaan. Er is een oud ­bruggetje en er staan schattige huisjes. In ­tegenstelling tot de Zaanstreek zijn die niet groen, maar grijs. Het verhaal gaat dat dit is omdat het geld na de bouw op was; daardoor bleven de huizen in de grijze grondverf staan. Tegenwoordig zijn ze ­onbetaalbaar.”

❸  Avondje uit

Gezellige pubquiz
“Eens per maand verandert ­Freddy’s Bar, het café van het chique Hotel De L’Europe in­ ­Amsterdam, in een gezellige bruine kroeg. Op de woensdagavond wordt er een pubquiz georganiseerd die ik weleens heb gepresenteerd. De ­vragen zijn soms best pittig. Hoeveel vakjes zitten er bijvoorbeeld in het schilderij Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan?”

❹  Overnachten

De oudste camping van ­Nederland
“Kamp Bakkum, zoals Camping Bakkum ook wel wordt genoemd, bestaat al meer dan honderd jaar en is de oudste camping van Neder­land. Je vindt er twee soorten mensen: de NRC-lezer met een strak ingerichte caravan en Jopie en Sjaan uit de Jordaan die hun huisje omringen met kabouters en andere tierlantijntjes. Die twee groepen kunnen het prima samen vinden.”

❺  Historie

Krakende mosterdmolen
“‘Vast familie van jou’, krijg ik altijd te horen als ik mosterdmolen De Huisman op de Zaanse Schans bezoek. ‘Misschien in de verte’, ­antwoord ik dan. De molen werkt nog. Een machtig spektakel. Je ruikt de geur van mosterd en hoort en voelt het hout kraken. De plek is voor mij ook jeugdsentiment. Met mijn eerste bandje The Bright Stars hebben we er nog geposeerd voor onze uitdeelfoto’s.”

❻  Horeca

Tussen de paarden
“Mijn vrouw en ik hebben ooit een stuk grond aan onze dochter en schoonzoon verkocht zodat ze daar een eettentje konden beginnen. ­Inmiddels is Gasterij Het Ruiter­huys in Bakkum een enorm restaurant met 63 man personeel, dat vooral gezinnen met kinderen trekt. Bovendien ligt het aan de rand van het Noordhollands Duinreservaat, een mooie uitvalsbasis voor ­wandelingen en paardrij­tochten.”
www.hetruiterhuys.nl

❼  Cultuur

Op de thee bij Rembrandt
“Tijdens de Tweede Wereld­oorlog werd De Nachtwacht van ­Rembrandt voor de ­Duitsers ­verstopt in een bunker bij ­Castricum. De bunker lag midden in het bos vlak bij het jachthuis van jonkheer Gevers, een barse man die iedereen van zijn landgoed joeg. Tegenwoordig is het jachthuis een theehuis. In deze Hof van Kijk Uit hangt een replica van De Nachtwacht aan de muur. Wie ernaar vraagt, krijgt het bijzondere verhaal van dit huis te horen.”
www.hofvankijkuit.nl

❽  Attractiepark

Spetterende pret
“Elk schoolreisje ging vroeger naar De Bedriegertjes, een speelpark bij Alkmaar dat tegenwoordig De Batavier heet. Ik heb er later mijn kinderen en kleinkinderen ook mee naartoe genomen. Er is een draaimolen, bootjes en je kunt er trampolinespringen. Verder is er een ruimte waar onverwacht water uit de grond komt spuiten. Gillende pret natuurlijk voor de kinderen.”
www.debatavier.nl

❾  Water

Lekker varen vanuit Uitgeest
“Naast mijn werk is varen mijn grote passie. Ik heb een klein ­motorbootje in de jachthaven van Uitgeest liggen. Daarmee ga ik het Alkmaardermeer op of vaar ik richting de Zaan of het IJ. Een van de pandjes in de haven is nu het Henny Huisman Huis en bevat een tijdelijke expositie van mijn trofeeën: een replica van mijn eerste huisje en een galerij met foto’s van Marco Borsato, Gerard Joling en andere sterren die dankzij de Soundmixshow bekend zijn geworden. De toegang is gratis, maar er staat wel een donatiepot voor Stichting Sociaal Castricum, die zich inzet voor mensen met een verstandelijke beperking.”

❿   Cultuur

Genieten van musicals
“Ik ga graag naar musicals in het DeLa­Mar Theater in ­Amsterdam; ik ben een enorme musicallief­hebber. Laatst heb ik nog genoten van Paul Groot in de rol van Robert Long. ‘Geweldig, alsof Robert Long er echt staat’, zegt ik dan wel dertig keer tegen mijn vrouw. Zij zegt dan: ‘Dat had je toch ook iedere keer bij de Soundmixshow.’ Kennelijk verveelt het nooit om een goede imitatie te zien.”
www.delamar.nl

⓫  Horeca

Lekker loungen aan het strand
“‘Life’s a beach’ is het motto van Club Zand in Castricum. Het is een van de weinige strandtenten die het hele jaar door open zijn. Daarvoor hebben ze wel jarenlang strijd met de gemeente moeten voeren. Als je binnen bent, begrijp je waarom ze het een club noemen. Het is een ­gemoedelijke tent met ­loungebanken. Er komen hipsters, maar ook tante Mien uit Betondorp.”
www.clubzand.com

Bron(nen):