Openluchtactiviteiten in het oosten

Getty Images

Het oosten van Twente is een ideale streek om openluchtactiviteiten te ondernemen. Van prachtige natuur tot interessante musea: er is van alles te doen.

Wandelen langs de Dinkel

In het oostelijke deel van Twente slingert het riviertje de Dinkel zich een weg door natuurgebied Lutterzand. De Dinkel vormt hier de grens tussen laaggelegen graslanden in het stroomdal van de rivier en een hoger gelegen stuifzandgebied. Het Lutterzand en het Dinkeldal zijn gevormd tijdens de laatste ijstijd. Sindsdien is het landschap hier steeds veranderd door de invloed van wind, water en de mens.

Het landschap van het Lutterzand bestaat voor het grootste deel uit dennenbossen, jeneverbesstruwelen, heidegebieden en stuifzandvlaktes. In het gebied kun je heerlijk wandelen: je komt dan onder andere langs de groene staart: een bocht in de rivier met aan de binnenbocht een kronkelwaard en aan de buitenbocht een steile oever van enkele meters hoog.

Tip: let tijdens het wandelen op ‘blauwe flitsen’: in het gebied komen veel ijsvogels voor.

Het Twente van vroeger

In Openluchtmuseum Ootmarsum ga je terug in de tijd, naar het leven van zo’n 100 jaar geleden. Hier zijn ongeveer 18 gebouwen en nog enkele andere bouwwerken bij elkaar geplaatst in een parkachtige omgeving. Samen geven ze het beeld hoe het leven in een Twentse heerlijkheid er aan het begin van de 20ste eeuw uit moet hebben gezien.

Veel gebouwen zijn speciaal gebouwd voor het museum, maar het centrale punt wordt gevormd door het Los Hoes, een boerderij van ongeveer 200 jaar oud. Ook de watermolen op het terrein is nog origineel en vormt het enige overblijfsel van het vroegere Huis Ootmarsum.

Bijzondere bomen in Arboretum Poort Bulten

Bij het dorpje De Lutte ligt Arboretum Poort Bulten. Hier kun je heerlijk wandelen tussen imposante exotische bomen. Met bijna 2.500 bomen en struiken van ongeveer 1.000 soorten is dit een van de grootste bomenparken van Nederland. Het terrein waar nu het arboretum ligt, was vroeger in gebruik als akker- en weidegrond. Aan het begin van de 20ste eeuw kocht textielfabrikant H.J.H. Gelderman het terrein om hier zijn bomenverzameling te kunnen plaatsen.

Het arboretum wordt in tweeën gedeeld door een natuurlijke beek, waar veel ijsvogels leven. Verder bevinden zich op het terrein een afwisselend poelenlandschap, een informatiecentrum en een theeschenkerij. Het arboretum is het hele jaar geopend en gratis toegankelijk.

Een dagje over de grens

Net over de grens van Duitsland ligt Nordhorn, met een gezellig centrum dat in feite op een eilandje in de Vecht ligt. Dit stadje vormt de ideale basis voor een leuk dagje uit. Je kunt hier heerlijk varen op of picknicken rond de Vecht en de Vechtesee, wandelen in het uitgestrekte Stadtpark, winkelen in een van de winkelcentra – vooral de Vechte Arkaden zijn een aanrader – of een bezoek brengen aan Tierpark Nordhorn. Deze mooie dierentuin bezit een aantal bijzondere en bedreigde diersoorten, zoals doodshoofdaapjes en tweevingerige luiaards. Maar ook als je niet zo’n dierenliefhebber bent, zul je hier op je plek zijn: de dierentuin staat bekend om haar prachtige tuinen die het hele jaar door zorgvuldig onderhouden worden. En tot slot heeft Nordhorn een aantal interessante musea: het Stadtmuseum en het scheepvaartmuseum.

 

Auteur 
  • Herman Keizer