Verrassend Nederland: De Hondsrug

Getty Images

Nederland zit boordevol verrassingen. Met name in bekende regio’s stuit je vaak op onverwachte en verborgen pareltjes. Bijvoorbeeld de Hondsrug in Noord-Nederland, dat uit meer dan hunebedden bestaat.

Malende zandzee

Op het Drouwenerzand grazen Drentse heideschapen en voelen zeldzame vogels als de klapekster en de roodborsttapuit zich thuis. Dit stuifzandgebied met heide en jeneverbesstruiken werd aan het begin van de vorige eeuw als een grote ramp gezien. Door overbegrazing, het steken van heideplaggen en het delven van keien was een malende zandzee ontstaan, die de wegen en landbouwgrond dreigde onder te stuiven. Maar tegenwoordig zijn wandelaars blij met dit mooie natuurgebied.

Belegerd door de Spanjaarden

Vestingstad Coevorden is de oudste stad van Drenthe, en het historische centrum is ondanks meerdere belegeringen nog grotendeels intact. Naast enkele prachtige oude pakhuizen, korenmolen De Arend en het bijzondere theater de Hofpoort is het elfde-eeuwse kasteel de moeite waard. Het is het enige kasteel van Drenthe. In het vlakbij gelegen ­Arsenaal kom je alles te weten over de roerige geschiedenis van de stad, zoals de liefst elf jaar durende belegering tijdens de Tachtigjarige Oorlog. 

Getty Images

Drents-Canadese link

Drentse bezoekers van Madurodam herkennen vast het monumentale pand van stadscafé Vancouver uit Coevorden. Het café is vernoemd naar de Canadese stad. Die stad dankt zijn naam op zijn beurt weer aan Drenthe, om precies te zijn aan de Engelse kapitein Vancouver, een nazaat van het Nederlandse geslacht Van Coeverden uit… Coevorden.

De sfeer van Vincent

Legendarische kunstenaars zetten hun schildersezel neer in het Hondsruggebied. Zo woonde Vincent van Gogh in 1883 een tijdje in Veenoord. Twee maanden lang ging hij op ontdekkingstocht door het veengebied om er de landarbeiders te schilderen. Het ­logement waar hij verbleef, is het enige openbaar toegankelijke pand in Nederland waar hij woonde en werkte. Er zijn ook brieven te zien die Vincent naar zijn broer Theo schreef. 

Getty Images

Rondje Zuidlaardermeer

“Berend Botje ging uit varen, met zijn bootje naar Zuidlaren.” In het bekende kinderliedje kwam Berend Botje nooit meer weerom, toch is het Zuidlaardermeer op de grens van Groningen en Drenthe populair bij zeilers, surfers en vissers. Op meerdere plekken kunnen zeil- en roeiboten worden gehuurd. Een tochtje met de rondvaartboot leidt langs de mooiste plekjes van het meer, dat ook een thuis is voor bevers. Het rondje Zuidlaardermeer is voor fietsers een must. De 15 kilometer lange route voert onder andere langs molenmuseum De Wachter met het beeld van Berend Botje. 

Getty Images

Aardewerken grachtenpandjes

Tegenwoordig zijn ze ‘made in China’ maar vroeger kwamen de aardewerken Delfts blauwe huisjes die businessclass-passagiers van KLM krijgen van Royal Goedewaagen. Naast de Goedewaagen-fabriek in Nieuw-Buinen bevindt zich het Keramisch Museum Goedewaagen. Behalve Delfts blauwe tegels heeft het museum bijzondere oude kleipijpen, prachtige art-nouveauvazen en zeldzame tegeltableaus in de collectie. Bezoekers kunnen ook zelf leren plateelschilderen. 

Meanderend beeklandschap

Waar in de rest van Nederland beken en sloten netjes ingekaderd zijn, mag de Drentsche Aa kronkelend haar weg door het landschap zoeken. Samen met de eeuwenoude esdorpen, bossen en heidevelden vormt dit meanderende beeklandschap een bijzonder natuur- en cultuurgebied. De Drentsche Aa herbergt zo’n 3500 archeologische vindplaatsen en andere plekken die cultuurhistorisch van belang zijn, waaronder hunebedden, grafheuvels en eeuwenoude karrensporen. Fietsroute Rondje Drentsche Aa passeert de highlights én gezellige dorpscafés. 

Middeleeuwse fresco’s

Een van de historische parels van de Drentsche Aa is de elfde-eeuwse Magnuskerk, het hart van het prachtige brinkdorp ­Anloo. In de kerk zijn onder andere ­middeleeuwse fresco’s te zien die bij de restauratie tevoorschijn ­kwamen. Buiten de kerk werd ­vroeger rechtgesproken. Elk jaar wordt op de derde zaterdag van augustus zo’n rechtszitting van de Etstoel nagespeeld.

Getty Images

Slapen in de bossen

Op nog geen kilometer afstand van het Pieterpad ligt B&B de Sloapstee, verscholen tussen de bossen van Schoonloo. De comfortabele appartementen zijn nieuw aangebouwd onder de gebinten van een karakteristieke kapschuur, en zijn van alle gemakken voorzien. Er zijn een Finse sauna en een hot tub aanwezig. Bij het ontbijt krijgen gasten een vers gelegd eitje geserveerd.

Getty Images

Unieke coniferencollectie

Het Pinetum Ter Borgh tussen Anloo en Eext heeft meer dan vierhonderd coniferen uit de hele wereld, waaronder een torenhoge Sequoiadendron giganteum ‘Mammoetboom’ uit 1926. De basis voor deze unieke coniferencollectie werd in 1953 gelegd door de familie Everts. Gratis toegankelijk.

Getty Images

Gerechten met een knipoog

Van Biet Bourguignon tot vegetarische schapenvoetjes. De kaart van Brasserie Byzonder in Buinen bevat veel gerechten met een knipoog. Chefkok Saskia Yskes kookt met groenten en kruiden uit de eigen tuin en met biologisch vlees uit de streek. En waar Bartje niet wilde bidden voor bruine bonen, zou hij dat misschien heroverwegen voor het bijzondere gerookte bonenbrood.

 Foto’s Jan Anninga, Nationale Beeldbank, e.a.

Bron 
  • Plus Magazine