5 vragen over overwaarde benutten op latere leeftijd

Huis Nederland
Getty Images

Senioren hebben vaak een flinke overwaarde opgebouwd. Dit kun je bewaren voor de erfenis of toch al deels zelf benutten. Welke vragen roept het opnemen van overwaarde op latere leeftijd op? Wij behandelen 5 veelgestelde vragen voor je.

Hoeveel overwaarde heb ik? 

Als senior heb je vaak een flinke overwaarde opgebouwd. Dit komt doordat de woning al een tijd geleden is gekocht en sindsdien de huizenprijzen enorm zijn gestegen. Bovendien is de hypotheek inmiddels veelal grotendeels afgelost. 

Overwaarde is het verschil tussen de verkoopwaarde en de openstaande hypotheeksom, dit kun je dus zelf eenvoudig berekenen. Dit vermogen komt gewoonlijk pas vrij als de woning wordt verkocht. Maar je kunt er ook voor kiezen om je overwaarde eerder te benutten. 

Overwaarde zelf benutten of in de stenen laten zitten?

Het is belangrijk goed na te denken wat je met deze overwaarde wilt doen. Het is namelijk mogelijk om het geld (deels) uit de stenen te halen, maar als je al op leeftijd bent kun je het ook laten staan voor jouw erfenis. 

Wanneer je ervoor kiest om de overwaarde al te benutten betekent dat overigens niet dat al het geld in één keer uit de stenen wordt gehaald. Het opnemen van overwaarde is namelijk begrensd. Het is niet mogelijk de gehele overwaarde meteen op te nemen. De overwaarde die in de stenen blijft zitten kun je dus nog gebruiken voor bijvoorbeeld de erfenis. 

Het gedeelte van de overwaarde die je wel al wilt opnemen kun je gebruiken voor bijvoorbeeld een schenking aan je (klein)kinderen. Dit wordt ook wel schenken met de warme hand genoemd.

Waar kan ik mijn overwaarde nog meer allemaal voor benutten? 

Het schenken van een deel van je overwaarde is natuurlijk een hartstikke mooi doel. Maar in principe kun je elke wens die geld kost mogelijk maken met overwaarde. Hieronder vind je een lijst van veel gekozen bestedingsdoelen: 

●    Verbouwen/ verduurzamen 
●    De woning levensloopbestendig maken 
●    (Pensioen)inkomen aanvullen/ ruimer leven 
●    Een grote aankoop doen 
●    De (klein)kinderen ondersteunen 
●    Een tweede huis of vakantiehuis kopen 
●    Zorg inkopen 

Ben ik niet te oud om mijn overwaarde te benutten? 

Om maar meteen een misverstand uit de wereld te helpen: er is geen maximale leeftijd waarop je overwaarde kunt opnemen. Sterker nog, diverse geldverstrekkers hebben een speciaal hypotheekproduct voor senioren.

Hoeveel geld je kunt vrijmaken hangt af van factoren zoals je leeftijd, de waarde van je woning en of je nog een (kleine) bestaande hypotheek hebt. Daarnaast wordt ook getoetst of de hogere hypotheek passend is op het inkomen, dan wel de overwaarde. 

Hoeveel kost het opnemen van mijn overwaarde? 

Wanneer je overwaarde wilt opnemen, ga je een nieuwe hypotheek aan.  Hier zitten dus ook weer nieuwe kosten aan verbonden, zoals kosten voor het hypotheekadvies, taxatie en de notaris. Onder bepaalde voorwaarden zijn deze kosten fiscaal aftrekbaar en kunnen deze worden meegefinancierd in de hypotheek. 

Een aflossingsvrij leningdeel biedt echter mogelijkheden voor het verlagen van je maandlasten. Je betaalt dan namelijk alleen rente. Daarnaast is er ook een opeetconstructie, waarbij de rente wordt toegevoegd aan de hypotheeksom. Hierdoor zijn er geen extra maandlasten. Dat laatste is door de gestegen rente niet altijd meer verantwoord. Als de hypotheek nog lang loopt, ontstaat door het rente op rente effect een fors hogere schuld.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden in jouw situatie? Laat je dan vrijblijvend informeren door een hypotheekspecialist. 

Ontdek hier vrijblijvend jouw verzilvermogelijkheden >>