AOW-gerechtigden niet gespaard bij strengere hypotheekregels 2024

Oudere man huis aow op de bank
Getty Images

Voor 2024 zijn er wijzigingen aangekondigd in de hypotheeknormen. Deze veranderingen hebben een forse (negatieve) invloed op de leencapaciteit van onder andere AOW-gerechtigden. Het kan daarom verstandig zijn om een aanpassing of verhoging van de hypotheek dit jaar nog te regelen.

Hoeveel je volgend jaar exact kunt lenen, wordt pas later dit jaar bekend. Uit de concept hypotheeknormen, die nu voorliggen bij het Nibud, banken en andere belanghebbenden, wordt duidelijk dat de leencapaciteit voor nagenoeg alle huishoudens daalt.

Alleen wanneer we rekening houden met een gemiddelde loonstijging van 5%, zal de maximale hypotheek voor de meeste inkomens toenemen. Het zijn vooral de laagste inkomens die, zelfs met deze loonstijging, minder kunnen lenen.

Ook voor AOW-gerechtigden geldt dat de maximale hypotheek naar verwachting zal dalen voor alle inkomens. Als we ervan uitgaan dat de AOW en aanvullende pensioenen de verwachte loonstijging van 5 procent volgen, zal de maximale hypotheek voor AOW-gerechtigden stijgen.

Profiteer nu nog van de huidige (ruimere) hypotheeknormen 

Tot 31 december 2023 kun je nog gebruikmaken van huidige (ruimere) hypotheeknormen.  Het is wellicht verstandig om dit jaar nog een eventuele aanpassing of verhoging van je hypotheek te regelen, maar ook als je van plan bent om je overwaarde te benutten.

Onze experts staan klaar om jou te helpen de perfecte oplossing te vinden. Een eerste oriënterend gesprek is bij ons altijd gratis, dus maak gerust een afspraak.
 
Voor elke situatie een passende hypotheek. Ontdek vrijblijvend wat mogelijk is voor jou >>

Tot 50.000 euro meer hypotheek voor duurzame woning 

Nieuw is dat volgend jaar het energielabel invloed gaat krijgen op de maximale hypotheek. 

Voor de aankoop van een woning met energielabel E, F of G verkrapt de leenruimte voor consumenten met € 5.000 tot € 10.000 vanwege een hoger energieverbruik. 

Voor de aankoop van een woning met een beter energielabel kan een consument juist meer lenen. In onderstaande opsomming zie je welk bedrag volgend buiten beschouwing mag worden gelaten bij de berekening van de maximale hypotheek, dit mag je dus extra lenen.

●    Energielabel C, D: € 5.000,-
●    Energielabel A, B: € 10.000,-
●    Energielabel A+, A++, A+++: € 20.000,-
●    Energielabel A++++ zonder energieprestatiegarantie: € 40.000,-
●    Energielabel A++++ met energieprestatiegarantie voor minimaal 10 jaar: € 50.000,-

Het energielabel heeft nu al een grote invloed op de verkoopbaarheid en verkoopprijs van een woning, en straks dus ook op de financierbaarheid. Hierdoor kunnen we niet meer om het (verder) verduurzamen van de woning heen, als je een minder gunstig energielabel hebt.

In de nieuwe hypotheeknormen is ook gedacht aan huiseigenaren die (verder) willen verduurzamen. Ook zij kunnen volgend jaar meer hypotheek krijgen. In onderstaande opsomming zie je hoeveel je extra mag lenen voor het nemen van energiebesparende maatregelen.

●    Geen energielabel: € 10.000,-
●    Energielabel E, F, G: € 20.000,-
●    Energielabel C, D: € 15.000,-
●    Energielabel A, B: € 10.000,-
●    Energielabel A+, A++, A+++: € 10.000,-

Ontdek hier vrijblijvend met mogelijkheden om jouw hypotheek te gebruiken om de woning (verder) te verduurzamen >> 

Dit artikel kwam tot stand i.s.m. onze partners van NBG Finance.