Denk ook eens aan een verbouwlening naast de hypotheek

Wilt u uw verbouwing financieren? Denk ook eens aan een verbouwlening. Door gratis afsluiten en lage maandlasten een interessant alternatief, ook naast de hypotheek.

Verhogen hypotheek: meest gekozen

Voor de financiering van een verbouwing wordt vaak direct gedacht aan het verhogen van de hypotheek. Met de lage hypotheekrente van dit moment bent u namelijk verzekerd van een lage maandlast. U heeft daarbij 2 opties:

  • Als de hypothecaire inschrijving bij het Kadaster hoger is dan de huidige hypotheek, bijvoorbeeld na aflossen of stijging van de waarde van de woning, kunt u de hypotheek onderhands verhogen.
  • Biedt de hypothecaire inschrijving geen ruimte dan kan een nieuwe (tweede) hypotheek, naast de huidige hypotheek worden gesloten.

Elke verhoging van de hypotheek wordt getoetst aan de actuele maximale hypotheek op basis van de woningwaarde en het inkomen. Dat laatste is soms een knelpunt op later leeftijd. Tien jaar voor de pensioenleeftijd wordt namelijk al rekening gehouden met het (lagere) pensioeninkomen.

Daarbij zijn er kosten verbonden aan het verhogen van de hypotheek. U betaalt opnieuw voor advies en bemiddeling van de hypotheek en voor taxatie van de woning. Voor een tweede hypotheek moet u opnieuw naar de notaris en bij NHG betaalt u borgtochtprovisie (1%) over de verhoging. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar.

Verbouwlening: een interessant alternatief

Denk daarom ook een aan een (consumptieve) verbouwlening. Deze kunt u eenvoudig zelf afsluiten en dit is bovendien kosteloos. Daarbij benadert de verbouwlening steeds meer de hypotheek als het gaat om lage maandlasten:

  • Net als de hypotheekrente is ook de leenrente de afgelopen jaren gedaald.
  • Het is mogelijk om te lenen met een looptijd van 10 jaar of zelfs langer.
  • De rente van een verbouwlening is fiscaal aftrekbaar als deze volledig wordt gebruikt voor de verbouwing en volgens een vast schema wordt afgelost.

Dit maakt een verbouwlening een interessant alternatief bij een leenbedrag tot ongeveer 25.000 euro. Boven dit leenbedrag is een hypotheek vaak goedkoper (ook met afsluitkosten) door de lagere hypotheekrente.

Geld lenen in 2018? Deze leningen krijgen 5 sterren.