Fijn voor de hypotheek, slecht nieuws voor spaarders

De Europese Centrale Bank is er duidelijk over; de rentes in Europa blijven nog lang laag. Dit is fijn voor de hypotheek, maar slecht nieuws voor spaarders. 

Nieuwe inflatie strategie ECB

De afgelopen maanden is de inflatie in de Eurozone flink gestegen. In december steeg het prijspeil nog met gemiddeld 0,3%, in juli was dit 2,2%. De inflatiestijging is inmiddels hoger dan de Europese Centrale Bank voor ogen had.

Toch is de centrale bank niet voornemens om in te grijpen en de rentes te verhogen. De ECB heeft aangegeven eerst te willen zien dat de inflatie stabiel blijft en voor langere tijd de 2% aantikt. Daarmee wordt het oude inflatiedoel van net geen 2% losgelaten.

Met deze nieuwe inflatiestrategie kan de ECB langer doorgaan met het opkopen van schulden en het laag houden van de rentes. Het is dan geen probleem als de inflatie tijdelijk boven de 2% zit.

Na de laatste beleidsvergadering van de ECB was bankpresident Christine Lagarde dan ook opvallend duidelijk: de rentes in Europa blijven nog lang op dit dieptepunt.

Fijn voor de hypotheek

De hypotheekrente blijft dus langer op het huidige lage niveau en kan zelfs nog iets dalen. In reactie op het nieuwe rentebesluit is kapitaalmarktrente gedaald. Dit is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente, zoals 20 jaar vast.

Zo profiteert u van de (nog altijd) historisch lage rentestand:
●    Woning op het oog? Bereken uw beste hypotheekaanbod
●    Oversluiten voordelig? Ontvang een gratis oversluitrapport
●    Overwaarde opnemen? Bereken vrijblijvend uw verzilvermogelijkheden

Slecht nieuws voor spaarders

Spaarders krijgen langer te maken met een lage en mogelijk zelfs negatieve spaarrente. Daar komt bij dat naarmate de inflatie hoger is, de waarde van uw spaargeld daalt. Alles wordt immers duurder.

Dit kan reden zijn om eens over de grens te kijken voor een hogere spaarrente. Bij Renault Bank krijgt u nu 0,35% op een vrij opneembare spaarrekening.

Ook zijn er verschillende mogelijkheden om rendement te maken in combinatie met overwaarde, bijvoorbeeld door te beleggen in vastgoed. Ontdek wat mogelijk is met uw overwaarde.