Geen hypotheek? Lagere rekening adviseur

Rekeningen betalen
Getty Images

Als een hypotheekadviseur er niet in slaagt een hypotheek af te sluiten voor een klant, dan moet de rekening worden verlaagd.

Dit blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie van het Kifid. Een echtpaar neemt in 2022 een hypotheekadviseur in de arm voor het kopen van een appartement. Ze tekenen de offerte voor advies en bemiddeling met een bedrag van 2895 euro.

Mocht het echtpaar de dienstverlening stopzetten voordat de bemiddeling is afgerond, dan zijn ze 75 procent van dit bedrag verschuldigd. Het lukt de adviseur niet om een bank te vinden die bereid is het echtpaar geld te lenen. Het echtpaar vindt het daarom niet terecht dat de adviseur 75 procent van de bemiddeling in rekening brengt, en stelt voor de helft van de rekening te betalen. De adviseur gaat hier niet mee akkoord en daarom komt de zaak bij het Kifid.

Inspanningsverplichting

Bij de Geschillencommissie vertelt het echtpaar dat de adviseur tijdens het oriëntatiegesprek had gezegd voor een hypotheek te kunnen zorgen. Daarom zijn ze met hem in zee gegaan. Van een goede adviseur mag je verwachten dat hij op de hoogte is van de mogelijkheden van de diverse banken. Het is dan ook raar dat het de adviseur niet gelukt is een hypotheek af te sluiten.

Later heeft het echtpaar zelf wel een hypotheek kunnen krijgen. Ook heeft het echtpaar kosten moeten maken voor een inkomensverklaring, die achteraf niet nodig bleek. Al met al heeft de adviseur bijna drieduizend euro in rekening gebracht voor een dienstverlening waar zij niets aan hebben gehad.

De Geschillencommissie oordeelt dat je van een bekwame adviseur mag verwachten dat deze op de hoogte is van de acceptatievoorwaarden die de banken hanteren. Dat betekent dat de adviseur hier duidelijk tekort geschoten is. Aangezien een adviseur geen resultaatsverplichting heeft, maar een inspanningsverplichting, is het redelijk dat hij de helft van de advieskosten betaald krijgt.

Bemiddelingskosten mag de adviseur niet in rekening brengen, want er is immers niet bemiddeld. Ook is het niet terecht dat de inkomsverklaring in rekening is gebracht. Alles bij elkaar wordt de rekening verlaagd van bijna drieduizend euro naar duizend euro.

Bron: Kifid

Auteur