Gestegen rente treft populaire verzilverhypotheek

Verzilverhypotheek
Getty Images

Verschillende geldverstrekkers hebben de voorwaarden van de verzilverhypotheek aangescherpt, vanwege de gestegen rente. Lees meer over de gevolgen voor deze populaire manier van je overwaarde verzilveren.

Wat kun je met een verzilverhypotheek?

De verzilverhypotheek stelt huiseigenaren in staat om op flexibele wijze gebruik te maken van hun overwaarde, zonder extra maandelijkse lasten. Dit gaat als volgt:

  • Je betaalt de lening pas terug als de woning verkocht wordt.
  • De hypotheekrente wordt bij het geleende bedrag opgeteld.
  • Het vrijgekomen bedrag wordt in termijnen en/of in één keer uitgekeerd

Dit maakt de verzilverhypotheek bijzonder geschikt voor senioren met een laag (pensioen)inkomen die willen profiteren van de overwaarde. 

Voorwaarden aangescherpt door gestegen rente

De gestegen hypotheekrente heeft als gevolg dat de hoogte van de bij te schrijven rente en daarmee de schuld sneller oplopen. Om dit zogenoemde rente-op-rente-effect te beperken, hebben verschillende geldverstrekkers de voorwaarden van de verzilverhypotheek aangescherpt.

Door de minimum leeftijd te verhogen en enkel nog periodieke uitkeringen van de overwaarde toe te staan, loopt de schuld minder (snel) op en blijft de verzilverhypotheek geschikt voor inkomensaanvulling. 

Je hebt momenteel de keuze uit de volgende aanbieders:

  • ABN AMRO: minimum leeftijd 62 jaar voor beide aanvragers, uitkering eenmalig of periodiek
  • Sociohypotheek: minimum leeftijd 65 jaar voor beide aanvragers, uitkering enkel periodiek. Extra: je kunt de sociohypotheek afsluiten naast je huidige hypotheek.
  • Florius: De oudste aanvrager moet de AOW-leeftijd hebben bereikt, voor de jongste aanvrager is de minimum leeftijd 60 jaar. Uitkering: eenmalige, periodiek of combinatie van beiden
  • Onderlinge ‘s-Gravenhage: minimum leeftijd 72 jaar voor beide aanvragers, uitkering enkel periodiek

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden in jouw situatie en welke verzilverhypotheek het beste bij je past? Bereken hier vrijblijvend jouw verzilvermogelijkheden.

Box 3-hypotheek als alternatief voor een verzilverhypotheek

Je kunt er ook voor kiezen om een nieuw aflossingsvrij hypotheekdeel af te sluiten voor consumptieve doeleinden. Je betaalt dan enkel rente, waardoor je maandlasten beperkt stijgen. Voorwaarde is wel dat de hogere lasten passen bij je inkomen. 

Tip: vanaf 57 jaar kun je gebruikmaken van de seniorenregeling. Hierbij wordt de hypotheek getoetst op werkelijke lasten in plaats van de standaard annuïtaire inkomenstoets, waardoor er meer mogelijk is.

Dit wordt ook wel een Box-3 hypotheek genoemd, omdat dit hypotheekdeel voor de Belastingdienst in Box 3 valt. Je gebruikt de vrijgekomen overwaarde immers niet voor de woning, maar voor consumptie.

Deze Box 3-hypotheek is een interessant alternatief voor de verzilverhypotheek. Bovendien is het over de looptijd gezien een goedkopere oplossing. 

Wat is de beste keuze voor jou? Bereken vrijblijvend de mogelijkheden om jouw overwaarde te verzilveren.