Gevolgen coronacrisis voor uw hypotheek

Deze onzekere tijd roept veel vragen op, ook over de hypotheek. In dit artikel bespreken we de gevolgen van de coronacrisis voor hypotheek en wonen.

Wat is het effect van de coronacrisis op de hypotheekrente

Door de coronacrisis is de economische onzekerheid toegenomen. De kans bestaat dat bedrijven niet meer aan hun schuldverplichting kunnen voldoen en banken houden rekening met kredietverliezen. Beleggers hierdoor een hogere vergoeding. Daarnaast is de vraag naar geld gestegen nu overheden voor miljarden aan steunmaatregelen hebben aangekondigd. 

Hierdoor loopt hypotheekrente momenteel licht op. De Europese Centrale Bank (ECB) probeert de rentestijging te beperken door geld in de economie te pompen via het opkoopprogramma. De vraag is of dit voldoende is om de hypotheekrente te drukken.

Wat gaat de huizenmarkt merken van de coronacrisis

Het gedaalde consumentenvertrouwen werkt door op de huizenmarkt, waardoor mensen de aankoop van een woning uitstellen. Daarbij vangen huishoudens die werkloos raken of in inkomen terugvallen de hardste klappen op. Zij staan (tijdelijk) aan de kant op de huizenmarkt.

Hierdoor verwachten we dat minder huizen verkocht worden. Dit zal ook effect hebben op de huizenprijzen, al blijven krapte op de huizenmarkt en de lage hypotheekrente voor een opwaartse druk zorgen. Een daling van de huizenprijs verwachten we voorlopig niet. 

Veel hangt af van de tijd die nodig is om het coronavirus onder controle te krijgen en wanneer de economie normaliseert. Met de krappe huizenmarkt plus inhaalvraag, kan de huizenprijs snel weer op niveau zijn. Bij een langdurige economische neergang moeten de verwachtingen naar beneden worden bijstellen.

Hypotheek oversluiten naar voren halen vanwege de coronacrisis

Door de coronacrisis kan het slim zijn om het oversluiten van de hypotheek naar voren te halen. Vanwege de licht oplopende hypotheekrente, maar vooral omdat u dan kiest voor zekerheid in onzekere tijden. 

Zo moet u er rekening mee houden dat bij het verlies van een baan of inkomsten, oversluiten niet mogelijk is. Ook heeft een aantal banken vanwege de coronacrisis de acceptatiecriteria aangescherpt. Door nu de lage hypotheekrente vast te leggen weet u zeker dat uw maandlasten laag blijven.

Bereken vrijblijvend of oversluiten voordelig is en wat uw mogelijkheden zijn.

Banken schieten hypotheekklanten te hulp in coronacrisis

Bij een aantal banken kunnen klanten die in de problemen komen door de coronacrisis uitstel van rente en/of aflossing krijgen. Verwacht u betalingsproblemen, dan is het zaak om direct rechtstreeks contact op te nemen met uw bank. 

Ondertussen gaan hypotheekaanvragen gewoon door

Vorige week werd een recordaantal van bijna 15.000 hypotheekaanvragen gedaan. Dit is ruim een derde meer dan andere weken dit jaar. Het merendeel van de aanvragen was voor het oversluiten van de hypotheek.

Vooralsnog leidt dit niet tot grote vertragingen bij geldverstrekkers. De doorlooptijden zijn de afgelopen week iets opgelopen, mogelijk omdat veel werknemers thuiswerken en door ziekteverzuim. 

Ook in tijden van corona kunt u gewoon uw aanvraag bij ons starten. Als hypotheekpartner van PlusOnline hebben we veel ervaring met het bieden van hypotheekoplossingen voor 55-plussers. Start vrijblijvend uw hypotheekaanvraag voor aankoop of oversluiten.