Groei verbouwingshypotheken senioren

Vanwege de grote schaarste aan betaalbare seniorenwoningen kiezen steeds meer 55-plussers ervoor niet te verhuizen, maar in hun woning te blijven en deze te verbouwen. Hierdoor is het aantal hypotheekaanvragen voor woningverbetering onder 55-plussers in het eerste kwartaal tot recordhoogte gestegen. Er is sprake van een verdubbeling vergeleken met 2021.

Dit blijkt uit cijfers van De Hypotheker. De stijging lijkt zich door te zetten, want in april en mei waren er ook aanzienlijk meer aanvragen (+67 procent) dan een jaar eerder. Tegelijkertijd is er onder 55-plussers een flinke daling van de hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning. Dit heeft volgens De Hypotheker niet alleen te maken met de hoge huizenprijzen, maar vooral met de schaarste aan geschikte woningen voor 55-plussers. De vraag naar seniorenwoningen overtreft al enige tijd het aanbod. Ouderen blijven daardoor noodgedwongen langer in hun huis wonen.

Persoonlijke lening

Woningverbetering hoeft niet per se via een hypotheek te worden gefinancierd. Het kan ook met een persoonlijke lening. Door de forse stijgende hypotheekrentes is een persoonlijke lening tegenwoordig bijna altijd goedkoper dan een hypotheekverhoging, zo meldt vergelijkingssite Geld.nl. De rente op een persoonlijke lening is ook gestegen, maar niet zo snel als de hypotheekrente.

Het grote verschil tussen een hypotheek en een persoonlijke lening zijn de bijkomende kosten. Bij een hypotheek is dit ongeveer drieduizend euro, bij een persoonlijke lening zijn er geen bijkomende kosten. Daar staat tegenover dat de hypotheekrente lager is dan de rente voor een persoonlijke lening. Hoe kleiner het renteverschil des te eerder is een persoonlijke lening aantrekkelijker. Fiscaal is er geen verschil: zowel voor de hypotheek als de persoonlijke lening is de rente aftrekbaar als het geld wordt gebruikt voor het eigen huis.