Hoe ontwikkelen de rentes in 2017?

Getty Images

Blijft de hypotheekrente laag, wordt sparen weer aantrekkelijk en hoe zit het met geld lenen? We bespreken de ontwikkeling van de rentes in 2017.

In 2016 was het aantrekkelijk om een lening af te sluiten. De hypotheekrente was laag en ook geld lenen met een consumptief krediet goedkoper dan ooit. Sparen is juist minder aantrekkelijk geworden met een spaarrente die gevaarlijk dicht bij de 0% komt.

Eind 2016 zagen we een voorzichtige ommekeer. Sinds oktober stijgt de rente voor staatsobligaties. Dit is een belangrijke graadmeter voor de lange rente, bijvoorbeeld de hypotheekrente 20 jaar vast. In november verhoogde de ene na de andere bank haar hypotheekrente en ook in december zet deze stijging door.

Deze gewijzigde marktomstandigheden worden vaak toegeschreven aan het ‘Trump-effect’. In werkelijkheid draait de Amerikaanse economie al veel langer goed. Dit is ook de reden dat de Fed (waarschijnlijk) de beleidsrentes gaat verhogen. Beleggers anticiperen hierop en de belofte van Trump om meer te investeren in de binnenlandse economie versterkt het vertrouwen.

De Europese Centrale Bank (ECB) blijft echter een flinke invloed houden op de rentes. Om de economie te stimuleren houdt de centrale bank op dit moment de beleidsrente laag en worden slechte leningen opgekocht. Geld lenen, investeren en uitgeven worden hierdoor aantrekkelijk en sparen onaantrekkelijk. Dit moet de bestedingen in de Eurozone aanjagen.

Op dit moment slaagt de ECB beperkt in haar opzet. De gewenste inflatie van bijna 2% wordt al tijden niet gehaald, al is wel een stijgende lijn zichtbaar. Dit motiveert de centrale bank om ook in 2017 het huidige beleid voort te zetten. Begin december besliste de centrale bank om het opkoopprogramma te verlengen tot eind 2017, hetzij afgezwakte vorm.

Verwachting hypotheekrente

De ECB zal ook in 2017 een neerwaartse druk op de marktrentes blijven houden. De kapitaalmarktrente wordt echter ook beïnvloed door de internationale handel. Verder economisch herstel zorgt een opwaartse druk op deze marktrente. Dit zal bepalen of de hypotheekrente ook in 2017 verder stijgt. Op dit moment staan de signalen voor een rentestijging op groen.

Onzekerheid, bijvoorbeeld over de gevolgen van een Italiaanse bankencrisis en de feitelijke Brexit, blijft echter boven de markt hangen. Dit kan de positieve stemming doen omslaan. Wat we wel kunnen concluderen is dat de bodem van de hypotheekrente is bereikt. Met een economie die op stoom komt en de centrale bank die haar lage-rente-beleid gaat afzwakken, zal de hypotheekrente niet sterk meer dalen.

Is dit uw moment om de lage hypotheekrente vast te leggen? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Kom maar op met die hogere spaarrente!

Op termijn zullen ook de spaarrentes weer stijgen. Voorlopig is hiervan echter geen sprake. Nog steeds verwerken we de ene na de andere renteverlaging in ons spaarrente-overzicht.

De spaarrente wordt namelijk minder beïnvloed door de kapitaalmarktrente en door de Europese beleidsrentes en de Euribor-rente. Deze graadmeters zijn al tijden ongewijzigd laag. Lees hier waarom de spaarrente niet direct stijgt met de hypotheekrente.

Wie op zoek is naar meer rendement voor spaargeld is nog steeds aangewezen op deposito sparen of sparen met voorwaarden. Ook de diverse beleggingsproducten blijven hierdoor interessant.

Geld lenen blijft aantrekkelijk

Naast een hypotheek blijft ook een consumptief krediet goedkoop. Dit maakt geld lenen met een doorlopend krediet (voor extra bestedingsruimte) of een persoonlijke lening (voor een specifieke aankoop) aantrekkelijk. Door de tarieven voor geld lenen te vergelijken vindt u de goedkoopste lening. Ook interesant als u uw bestaande lening wilt oversluiten.