Hypotheek afsluiten zonder adviseur?

Jaap Roelants
Karine Hoenderdos

Ik heb een vraag over de adviesbedragen die je tegenwoordig bij de banken voor je hypotheek moet betalen. Je mag een product ook zelf afsluiten, maar dan moet je eerst een kennis- en ervaringstoets maken. Dan is het veel goedkoper om hypotheek af te sluiten. Is die test bindend?

De regelgevers vinden het een goede zaak dat consumenten aan moeten tonen dat ze zich verdiept hebben in het financiële product, dat ze zonder hulp willen afsluiten. Zo’n toets is echt niet eenvoudig en geeft inzicht in de eigen financiële kennis. Bovendien weet de geldverstrekker wat voor vlees die in de kuip heeft.

Nadeel is dat er geen uniforme toets is in Nederland. Bovendien is de  uitslag van de toets  niet bindend. Als je  niet slaagt voor deze toets, kan je er vaak toch voor kiezen een product zelf af te sluiten. Banken en verzekeraars kunnen een onvoldoende voor de toets dus door de vingers zien, als ze het product toch graag willen verkopen. In de wereld van de financiële adviseurs wordt er dan ook verschillend geoordeeld over het nut van die kennis- en ervaringstoets. Vooral omdat een hypotheek meer een 'standaard' product is dan voorheen.

Advieskosten voor het afsluiten van een hypotheek van de drie grootbanken in ons land, variëren van 1500 tot 2500 euro, al naar gelang de service.  Als je alles zelf doet moet betaal je enkele honderden euro’s aan kosten. Dat is een groot verschil, maar slechts drie procent van de huizenkopers sluit een hypotheek zonder adviseur. U kunt dus zelf een hypotheek afsluiten, maar of het ook bij u past, is de vraag. Vooral als er sprake is van wat meer complicerende omstandigheden, zoals pensioen, een lijfrente, overwaarde of een restschuld, dan kan goed advies zeker iets toevoegen.

Auteur