Tot welke leeftijd kunt u een hypotheek afsluiten?

Zit er een maximale leeftijd aan een hypotheek en waar moet u rekening mee houden als u op latere leeftijd een hypotheek gaat afsluiten. We zochten het uit.

Een hypotheek op latere leeftijd

Verhuizen naar een toekomstbestendige woning of dichter bij de kinderen en kleinkinderen wonen; de redenen om op latere leeftijd een nieuwe hypotheek te sluiten lopen uiteen. Maar denk ook aan de hypotheek oversluiten naar en lagere hypotheekrente of uw overwaarde verzilveren.

Tot welke leeftijd kunt u een hypotheek sluiten en waar moet u op letten bij een hypotheek op latere leeftijd?

Geen grens bij hypotheek op latere leeftijd, maar wel aandachtspunten

Een veelgehoord misverstand willen we graag als eerste ophelderen: voor een hypotheek geldt geen maximale leeftijd. U kunt dus ook op latere leeftijd een hypotheek sluiten. Ook betaalt u, ongeacht uw leeftijd, dezelfde hypotheekrente.

Wel moet u met een met het volgende rekening houden.

  • De hypotheekrente is maximaal 30 jaar fiscaal aftrekbaar. Heeft u uw recht op hypotheekrenteaftrek al (deels) opgebruikt, dan moet u rekening houden met hogere maandlasten en een lagere maximale hypotheek.
  • Sluit u een eerste hypotheek dan moet u deze verplicht minimaal annuïtair aflossen om gebruik te kunnen maken van de hypotheekrenteaftrek. Heeft u een hypotheek van voor 2013, dan kunt u onder voorwaarden voor aflossingsvrij kiezen.
  • Op latere leeftijd is een overlijdensrisicoverzekering (ORV) duur en soms zelfs niet meer te sluiten. Gelukkig is een ORV niet altijd meer verplicht bij een hypotheek, bijvoorbeeld als u niet maximaal leent of met Nationale Hypotheek Garantie.
  • Geldverstrekkers houden 10 jaar voor de AOW-leeftijd al rekening met het inkomen na pensioen. U kunt hierdoor mogelijk minder lenen als uw pensioeninkomen lager is. Wel is uw pensioen een vast inkomen, wat weer een pre is bij een hypotheek.
  • Wie nu een hypotheek afsluit kan maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Rekening houdend met de aankoop- en financieringskosten, moet u dus eigen geld meenemen voor de hypotheek.
  • Kiest u voor energiebesparende maatregelen of een energiezuinig huis, dan kunt u meer hypotheek krijgen.
  • Ouderen hebben soms nog maar een kleine hypotheek, bijvoorbeeld als ze flink hebben afgelost. Het rentevoordeel bij oversluiten weegt dan vaak niet op tegen de kosten.

Hoewel een hypotheek niet gebonden is aan een leeftijdsgrens, is een hypotheek op latere leeftijd net wat ingewikkelder. Wij hebben veel ervaring met het regelen van hypotheken voor ouderen. Bereken vrijblijvend uw mogelijkheden voor aankoop, oversluiten of verzilveren.